RAT I OKO NJEGA: Rusi tvrde da su u Ukrajini ubili 74 hrvatska plaćenika

Rusko ministarstvo obrane objavilo je na svojim web stranicama kako su u Ukrajini ubili čak 74 hrvatska plaćenika dok je 51 Hrvat iz zemlje deportiran.

Izvor: Media servis

Ukrajini je odobren status kandidata u Europskoj uniji što je predsjednik Zelenski nazvao povijesnim uspjehom. Ruski predsjednik Putin nema problema s ovim ukrajinskim potezom, ali je najavio da je došao kraj jedne ere. Ukrajinu je posjetio britanski premijer Boris Johnson poručivši kako će pobijediti u ratu.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je tablicu koja sadrži, kako tvrde, broj “plaćenika” koji se bore u Ukrajini protiv ruske invazije. Prema tablici, Rusi tvrde da su u Ukrajinu pristigla 204 Hrvata od početka ruske invazije na Ukrajinu, od čega ih je čak 74 ubijeno, a 51 Hrvat je deportiran iz zemlje. Također, prema podacima iz tablice ruskog ministarstva u Ukrajini je ostalo 79 hrvatskih plaćenika, prenosi RIA novosti. O svemu se oglasilo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“MVEP nije upoznato s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija osjetljive naravi”, naglasili su.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je za Jutarnji list kako “zasad Ministarstvo vanjskih poslova ni hrvatska Vlada nemaju informaciju da je u ratu u Ukrajini poginuo ijedan hrvatski državljanin”.

“Odlazak naših državljana u rat u Ukrajinu je njihova osobna stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti o tome vodimo evidenciju. No, čini nam se nevjerojatno da bi toliki broj naših državljana poginuo a da mi to ne znamo. Odnosno, da nitko od nas nije zatražio konzularnu pomoć pa niti za izdavanje sprovodnice. Mogu kazati da ni naša veleposlanica u Ukrajini, gospođa Anica Djamić nema informacije da je u Ukrajini poginuo i jedan hrvatski državljanin”, rekao je Grlić Radman za Jutarnji list.

Inače, Hrvatska se u tablici nalazi na četvrtom mjestu po broju plaćenika. Prva je Poljska sa 378, druga je Rumunjska sa 102, a treće Ujedinjeno Kraljevstvo sa 101.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u održanom govoru na Međunarodnom ekonomskom forumu koji se održava u Sankt-Peterburgu poručio je da su sankcije koje zapadne zemlje uvode Rusiji lude i besmislene. Dodao je da Zapad nije uspio slomiti Moskvu i da će usprkos pomoći Zapada Ukrajini u naoružanju, svi ciljevi specijalne operacije biti postignuti. Rekao je da bi Europska unija mogla izgubiti više od 400 milijardi dolara zbog sankcija Rusiji te da je izgubila svoj politički suverenitet u odgovoru na rat u Ukrajini. Objasnio je da se inflacija u zemljama Europske unije povećava i da će se povećavati kao rezultat sankcija.U održanom govoru je proglasio kraj ere unipolarnog svijeta.
”Era unipolarnog svijeta je završila. Želim početi s ovim. Bez toga nema kamo. Došao je kraj unatoč svim pokušajima da se sačuva, očuva na bilo koji način. Ovo je prirodni tijek povijesti”.

A nakon što je Putin rekao da štiti ljude koji govore ruski u samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini, kazahstanski predsjednik Kassym-Jomarta Tokayev rekao je kako takvo rusko stajalište ne podržava te da ne priznaje kvazidržavne teritorije što su, prema njegovom mišljenju, Lugansk i Donjeck. Putin je na to odgovorio da nitko ne bi pomislio na kvarenje odnosa s bratskim Kazahstanom.

Srpski čelnik u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik sastao se s Putinom na Međunarodnom ekonomskom forumu te je kako je predložio Rusima da u Vijeću sigurnosti UN-a podrže produženje europske vojne misije Althea. Dodao je kako Rusija snažno podupire daytonski poredak u Bosni i Hercegovini te da jako cijeni stajalište srpske strane te zemlje koja se protivi uvođenju sankcija Rusiji. “Neki u BiH koji žele uvoditi sankcije ne vode računa da je Rusija jamac Daytonskog mirovnog sporazuma i da je u tome pogledu potpuno besmisleno razgovarati o tome da jamcu svog postojanja uvodite sankcije”, rekao je Dodik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je odluku Europske komisije koja je njegovoj zemlji odobrila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

“Ovo je povijesni uspjeh svih koji rade za našu državu. Ostalo je jedino sačekati odluku Europskog vijeća idući tjedan. Vjerujem da je Ukrajina učinila sve što je bilo moguće za ovaj korak i da će odluka Europskog vijeća i čelnika zemalja Europske unije također biti pozitivna.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin odluku o ulasku Ukrajine u Europsku uniju prihvatio je potpuno mirno. “Za razliku od NATO-a Europska unija nije vojna organizacija, već politička i gospodarska zajednica i mogu otvoreno reći da mi nemamo nikakvih problema s time da Ukrajina postane dio Europske unije. To je suverena odluka svake države da se pridruži nekoj gospodarskoj uniji i da postane njezin aktivni član.”

Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je da je održavanje komunikacije s ruskim predsjednikom bitno, čak i dok Moskva nastavlja invaziju na Ukrajinu.

“Apsolutno je neophodno razgovarati s Putinom i nastavit ću to činiti kao što to čini francuski predsjednik Macron. Moja je poruka kolegama iz unije: I vi biste trebali održavati kontakte s Moskvom, odnosno predsjednikom Putinom.”

Britanski premijer Boris Johnson nakon posjete ukrajinskoj prijestolnici Kijev vratio se u Veliku Britaniju i poručio da Ukrajina može pobijediti i da će pobijediti. Poručio je kako je važno da Britanija i dalje pokazuje da podupire Ukrajinu s obzirom da, upozorava Johnson, s vremenom može dođi do zamora Ukrajine. A nakon što su organizatori Eurosonga objavili kako su u pregovorima da se izbor za pjesmu Eurovizije održi u Velikoj Britaniji zbog rata u Ukrajini, britanski premijer je rekao da bi volio da Eurosong bude u Britaniji, te kako vjeruje da to može organizirati.

Institut za proučavanje rata objavio je kako Rusija raspoređuje dodatne vojnike prema Severodonjcku u nastojanju da pojača svoje operacije u tom području i u Lisičansku. Guverner Luganska Serhij Hajdaj rekao je kako je ključna cesta za izlazak iz grada uništena. Zelenski je posjetio Mikolajiv, grad na jugu države pri čemu je pregledao tamošnju zgradu regionalne državne uprave koja je uništena od raketnog udara ruskih snaga. Ruski mediji su objavili da je zbog granatiranja ukrajinskih snaga u Donjecku 77 rudara ostalo zarobljeno pod zemljom zbog prekida struja.

Ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov rekao je da slanje oružja Ukrajini vodi u rat Rusije i SAD-a. Pozvao je države da prestanu gajiti iluzije o porazu Rusije te je dodao kako američki planovi za sankcije Rusiji također ne funkcioniraju. “Nepromišljeno uvođenje ograničenja samo pogoršava stanje u američkoj ekonomiji”, rekao je Antonov.

​Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako je moguće da je Putin čekao da ona ode s dužnosti kako bi mogao napasti Ukrajinu. Dodala je da tu može biti još čimbenika koji su Putina potaknuli na invaziju. “Poput izbora u Francuskoj, povlačenja vojske iz Afganistana i odugovlačenja primjene Sporazuma iz Minska”, rekla je. O tome bi li bila spremna posredovati u rusko-ukrajinskom ratu odgovorila je da to pitanje trenutno nije u fokusu.