RAT I DALJE BUKTI: Rusi raketirali Lavov – Zelenski moli Zapad za još oružja

Stanje na istoku Europe i dalje bukti. Pokušaji ruskih trupa da osvoje Ukrajinu ušli su u drugi mjesec, a na frontovima diljem zemlje bijesne bitke.

Izvor: Media servis

Raketiran je i do sada relativno siguran grad Lavov u kojemu su smještene izbjeglice, ali i brojne novinarske ekipe. Projektili su pogodili skladišta goriva kao i vojne tvornice, a ranjeno je najmanje 5 osoba.

Osim toga, iz ukrajinskog parlamenta tvrde kako ruske snage gađaju postrojenja za nuklearna istraživanja u Harkivu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom obraćanju naciji pozvao je SAD i Europu da isporuče što više vojne opreme Ukrajini.

“Koja je cijena naše sigurnosti? Postoje avioni za Ukrajinu, tenkovi, proturaketni sustav, brodovi. To naši partneri imaju. To sve je pokriveno prašinom u njihovim skladištima. Nakon svega, ova borba za slobodu nije samo za Ukrajinu, već sloboda za Europu.”

Nedugo nakon, američki State Department objavio je kako će u Ukrajinu poslati 100 milijuna dolara vrijednu opremu, a američki predsjednik Joe Biden koji je jučer bio u susjednoj Poljskoj, ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao je krvnikom te poručio:

“Ukrajina nikad neće biti pobjeda za Rusiju. Slobodni ljudi odbijaju živjeti u svijetu beznadnosti i tame. Imat ćemo bolju budućnost, svijetliju. Na temeljima demokracije, pravila i mogućnosti. Za Boga miloga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!