RAT I DALJE BIJESNI: Zelenski – Uništili smo još 11 iranskih dronova

Rat u Ukrajini bijesni i dalje. Rusi osim civilnih ciljeva, bombardiraju i energetska postrojenja, a diljem Ukrajine uvedene su restrikcije struje. Oči svijeta uprte su na zbivanja u gradu Hersonu, gdje Rusi planiraju masovnu evakuaciju.

Izvor: Media servis

Stanje na istoku Europe i dalje je napeto. Ruska granatiranja već su svakodnevnica, no novosti stižu iz Hersona. Prema tvrdnjama britanskih obavještajaca Rusi tamo planiraju veliko povlačenje svojih snaga. O svemu je izvijestio i predstavnik okupacijskih vlasti u Hersonskoj oblasti Kiril Stremousov.

“Molim da moje riječi shvatite maksimalno ozbiljno – nužna je maksimalno brza evakucija. Ne mislimo predati grad, branit ćemo ga do kraja. Nećemo pustiti naciste u grad.”

Postoje indikacije da bi Rusi mogli raznijeti hidroelektranu kod Hersona, a za to okriviti ukrajinske vlasti. Prikrilo bi ovo ponižavajući poraz ruskih snaga, a Ukrajinu ponovno prikazalo kao terorističku državu koja namjerno cilja civile.No za to vrijeme, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorava građane da štede struju, a naglasio je i uspjehe protuzračne obrane.

“Radimo na jamčenju potpune sigurnosti ukrajinskog neba. Već imamo značajne rezultate: tijekom mjeseca oborene su 233 bespilotne letjelice Shahed i deseci projektila. Danas je uništeno deset iranskih dronova i to samo u pravcu Kijeva. Još 11 bespilotnih letjelica Shahed oboreno je zahvaljujući vojnicima zračne komande Pivden.”

Ipak, neki projektili prolaze, pa je jedan od njih jutros pogodio školu u Zaporižju, no informacija u mogućim žrtvama još nema. Osim na to, Zelenski se osvrnuo i na druge probleme. Rusi i dalje gađaju kritičnu infrastrukturu.

“Danas su od strane neprijatelja uništena tri energetska objekta. Naravno, učinit ćemo sve da vratimo normalne energetske mogućnosti naše zemlje. Ali treba vremena. Bit će pojašnjenja čelnika regionalnih uprava i državnih dužnosnika, ali općenito, potrebno je posebno pripaziti na potrošnju električne energije danas od 7 ujutro. Molimo ne palite nepotrebne električne uređaje i ograničite potrošnju električne energije.”

O ratu u Ukrajini bit će govora i u Bruxellesu. Na sastanku Europskog vijeća razgovarat će se o energetici, gospodarskim pitanjima i vanjskim odnosima, a tamo je i naš premijer Andrej Plenković.Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg sastao se s novim švedskim premijerom, a osvrnuo se i na njihov proces ulaska u NATO savez. Pojasnio je i što bi bilo u slučaju nekih problema.

“Nezamislivo je da saveznici ne bi djelovali ako Švedska ili Finska dođu pod bilo kakav pritisak”.