RAT BUKTI: Zelenski zbog neaktivnosti prozvao europske čelnike, Rusi tvrde da je kontaktirao Putina

Ukrajinski predsjednik Zelenski prozvao je čelnike EU zemalja za nedovoljne korake protiv Rusije te poziva Europljane na prosvjede.

Izvor: Media servis

Istovremeno u Kijevu je napeto, građani Harkiva su u skloništima, a u Odesi traju pripreme za obranu.

Obraćajući se u uniformi ukrajinski predsjednik zamjerio je liderima EU da nisu poduzeli dovoljno odlučne korake kako bi zaustavili ruski napada na Ukrajinu.

Zelenski je rekao da nije kasno za odlučnu akciju i pozvao europske građane da prosvjedima natjeraju svoje vlade na akciju.

“Kao i u slučaju 2. svjetskog rata rekli ste nikad više i evo ga opet, a vi ne činite dovoljno”, kako ćete braniti sebe ako ovako sporo pomažete Ukrajini,” poručio je Zelenski.

Također je pozvao Europljane s borbenim iskustvom da dođu i pomognu Ukrajini. Ruska agencija Ria tvrdi da je Zelenski kontaktirao Putina i pozvao ga na pregovore.

S terena dolaze vijesti o borbama koje se približavaju vladinoj četvrti u Kijevu. Građani Harkiva pozvani su da se sakriju u skloništa.

Iz Odese građani javljaju o miniranju plaža kako bi se spriječilo rusko iskrcavanje. U gradu Dnjipru također se utvrđuju položaji obrane od nadirućih ruskih snaga.

Ukrajina je zatražila sasatanak UN-ova vijeća za ljudska prava, a UN je alocirao 20 milijuna dolara za humanitarnu pomoć te procjenjuje da će iz zemlje pobjeći 4 milijuna ljudi.

Rumunjska je priopćila da je jučer u zemlju ušlo 11 tisuća Ukrajinaca.

Turski predsjednik Erdogan poručuje da EU i NATO nisu dovoljno odlučno regirali, ali da Turska ne može zatvoriti prolaz Bospor za ruska vojna plovila.

U televizijskom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Putina na pregovore kako bi prekinuli borbe. “Još jednom bi se obratio predsjedniku Rusije, sjednimo i razgovarajmo da zaustavimo smrti.” Zelenski je navodno spreman pregovarati o Ukrajinskom statusu neutralnosti, ali želi sigurnosna jamstva za Ukrajinu.

Podsjetimo da Rusija želi i ukrajinsko odustajanje od članstva u NATO savezu. U telefonskom razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom Putin je rekao da je spreman na pregovore s Ukrajinom na visokoj razini.