RAT BIJESNI: Mariupolj opkoljen, gine se, Ukrajinci izgubili pristup Azovskom moru

Na istoku Europe i dalje bijesni rat. Sirene koje su nepovratno promijenile živote svih Ukrajinaca odjekuju već 24. dan, a u Mariupolju i danas tinja nada kako će trupe Vladimira Putina dopustiti humanitarne koridore kako bi se evakuiralo civilno stanovništvo.

Izvor: Media servis

Sukobi diljem zemlje bijesne i dalje, a situacija je najteža u Mariupolju koji je opkoljen sa svih strana. Niti najnovije informacije o pomorskoj bitci ne idu na ruku Ukrajini.

Njihovo je ministarstvo obrane priopćilo kako je pristup Azovskom moru privremeno izgubljen, a ovaj strateški važan grad već je 24. dan meta trupa Vladimira Putina.

On se, naime, nalazi na ruti između poluotoka Krima koji je anektirao Rusiju na zapadu i regije Donjeck na istoku, koju djelomično kontroliraju proruski separatisti.

Upravo iz tog grada već tjednima traju borbe i pregovori oko humanitarnih koridora, koji bi trebali spasiti civile iz pakla rata.

Mnogi prethodni pokušaji pali su u vodu, dok su sukobljene strane usmjeravale krivnju međusobno, no hoće li gotovo 350 tisuća preostalih civila iz ovog lučkog grada pobjeći iz ovog ruska obruča tek ostaje za vidjeti.

Potpredsjednica Vlade Irina Vereščuk ističe kako se nada da dogovor ovog puta neće biti prekršen. Stanje je teško i u Zaporižju. Uveden je 38-satni policijski sat koji počinje danas u 14 sati po lokalnom vremenu. Razrušen je i Černihiv, a grad Lavov, u kojemu se nalazi preko 200 tisuća ukrajinskih izbjeglica, i dalje strepi od napada.

Najmanje 40 ukrajinskih vojnika poginulo je nakon ruskog zračnog napada na vojarnu u Mikolajivu.

Pregovori su i dalje riječ koju zazivaju Ukrajinci kao i njihov predsjednik Volodimir Zelenski. Rusiji je poručio kako je razgovor jedina šansa da smanji štetu od vlastitih grešaka.

”Vrijeme je za okupljanje. Vrijeme je za razgovor. Vrijeme je da se vrati teritorijalni integritet i pravda za Ukrajinu. Inače će gubitci Rusije biti takvi da nećete imati dovoljno i nekoliko generacija da se uzdignete”.

Za to vrijeme, ljudske žrtve i dalje se broje. Od početka invazije ubijeno je najmanje 816 civila, a preko 1300 ih je ranjeno, objavio je UN.

Stvaran broj žrtava vjerojatno je i puno veći jer je podatke s bojišta teško prikupiti, a za mnogima se još traga. I dok svijet još gleda govor ruskog predsjednika Vladimira Putina s velebnog Lužnjikija povodom osme godišnjice aneksije Krima, iz Rusije stižu nove zabrinjavajuće informacije.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov poručio je kako je Rusija uništila podzemno skladišta streljiva u Ukrajini koristeći supersonične rakete. Radi se o balističkim raketama koje mogu letjeti u gornjem dijelu atmsofere pet puta brže od brzine zvuka.

Hoće li nastavak dana donijeti smirivanje situacije i spas civila kroz humanitarne koridore tek ostaje za vidjeti.