RAT 94. DAN: Donbas će ponovno biti ukrajinski – poruka je Zelenskog

Rat u Ukrajini ne jenjava niti 94. dana, a borbe za Severodonjeck su nastavljene. Ukrajinski dužnosnici demantirali su tvrdnje da je grad u regiji Lugansk okružen ruskim snagama, ali su priznali da Rusija drži jedan dio grada.

Izvor: Media servis

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će Donbas ponovno biti ukrajinski, budući da ruske snage nastavljaju ostvarivati postepeni napredak u toj jugoistočnoj regiji.

“Koncentriran je maksimim vojnih snaga u Donbasu. Štitimo našu zemlju na način na koji nam dopuštaju trenutni obrambeni resursi. Radimo sve na tome da ih povećamo.

Ako okupatori misle da će Liman i Severodonjeck biti njihovi, varaju se. Donbas će biti ukrajinski. Obnovit ćemo svaki grad i svaku zajednicu. Tu nema alternative.”

Nakon što je početkom travnja Hrvatska protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja iz veleposlanstva u Zagrebu, Rusija je Hrvatskoj uručila diplomatsku notu. Protjeruje pet diplomata iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi.

Reagiralo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. “Ova odluka nema legitimnu osnovu budući da je riječ o djelatnicima koji su profesionalno izvršavali svoje dužnosti u okviru Bečke konvencije o diplomatskim i o konzularnim odnosima te budući da je broj djelatnika Veleposlanstva RH trenutno u okvirima pariteta s brojem djelatnika Veleposlanstva RF u Republici Hrvatskoj.

Stoga će Hrvatska analizirati ovu odluku ruskih vlasti i razmotriti daljnje korake i postupke”, poručili su iz Ministarstva te dodali da Hrvatska nastavlja zajedno sa svojim partnerima voditi principijelnu politiku u pogledu poštivanja međunarodnog prava i osude ruske agresije, kao i pružanju daljnje pomoći Ukrajini.