RAT 93. DAN: Unatoč žestokom otporu Rusi, uz velike žrtve i razaranja, napreduju

Uz veliko razaranje i žrtve ruske snage polako napreduju unatoč žestokom otporu ukrajinske vojske u Donbasu.

Izvor: Media servis

Borbe u Donbasu u Ukrajini dosegle su maksimum intenziteta, poručuju ukrajinske vlasti dok su ruske snage napadale 40-tak gradova u regiji, koju žele osvojiti.

Devet ljudi poginulo je u granatiranju Harkiva, kojega ruske snage ne puštaju na miru unatoč odbacivanju od grada u ukrajinskoj proftuofenzivi.

Guverner Luganska rekao je da ruske snage polako napreduju i da je svega 5 posto regije u ukrajinskim rukama. Sve su glasnije informacije o ruskom osvajanju grada Limana što bi značilo da je Sivernodonjeck pred okruženjem.

Šef diplomacije Ukrajine Dmytro Kuleba rekao je da je stanje na istoku zemlje teško i pozvao na slanje još dalekometnog oružja njegovoj zemlji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski Rusiju je optužio za genocid zbog nemilopsrdnih napada na Donbas rekavši da ruska vojska ostavlja nenaseljive gradove.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da može pomoći riješiti svjetsku krizu s prehrambenim proizvodima u zamjenu za ukidanje sankcija.

Istovremeno Bijela kuća demantirala je da su u tijeku pregovori o ublažavanju sankcija u zamjenu za izvoz ukrajinskog žita.