RAT 80. DAN: Rusija izgubila 73 tenka tijekom bitke oko rijeke u regiji Donbas

Ruska vojska nastavila je svoju ofenzivu na istoku Ukrajine te je krenula s napadom na nova sela i gradove, objavila je ukrajinska vojska.

Izvor: Media servis

Napadi su zabilježeni u blizini Severodonjecka u Donbasu, Zolote i Kamiševaha, a nastavili su granatirati i ukrajinske položaje u Mariupolju.

Nastavljaju se i teški pregovori oko sudbine ukrajinskih vojnika koji su još uvijek zarobljeni u čeličani Azovstal u Mariupolju, rekao je Pavlo Kirilenko, načelnik vojne uprave regije Donjeck. Ukrajinski predsjednik

Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija pretrpjela strateški poraz u Ukrajini i da je to već očito i jasno cijelom svijetu.

Ukrajina je predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih branitelja, a ako im Moskva dopusti, Kijev kaže da će osloboditi brojne ruske ratne zarobljenike.

“Trenutno su u tijeku vrlo složeni pregovori o sljedećoj fazi misije evakuacije – uklanjanju teško ranjenih, medicinara. Riječ je o velikom broju ljudi”, rekao je Zelenski u kasno noćnom obraćanju.

“Naravno, činimo sve da evakuiramo sve ostale, svakog našeg branitelja. Već smo uključili sve diljem svijeta koji bi mogli biti najutjecajniji posrednici”, dodao je, ne navodeći detalje.

Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila najmanje 73 ruska tenka i drugu opremu tijekom bitke oko rijeke u regiji Donbas.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da je Rusija u napadu izgubila “značajne oklopne manevarske elemente” najmanje jedne taktičke skupine bojne. Taktička skupina ruskog bataljuna sastoji se od oko 1000 vojnika.

Europska unija nastavlja sa slanjem vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 500 milijuna eura, najavio je šef diplomacije EU Josep Borrell, dok je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss pozvala na strože sankcije Moskvi.
“Vrlo je važno da nastavimo vršiti pritisak na Vladimira Putina isporukom dodatnog oružja Ukrajini i uvođenjem daljnjih međunarodnih sankcija Rusiji. Zajedništvo G7 je od velike važnosti tijekom ove krize, kako bi zaštitili demokraciju i slobodu.”