RAT 78. DAN: Azovstal traži pomoć Elona Muska – prvo suđenje za ratni zločin

Borci iz Azovstala i dalje pozivaju na evakuaciju, šefica EK Rusiju označava kao prijetnju međunarodnom poretku, a počinje i prvo suđenje za ratni zločin u Ukrajini.

Izvor; MEdia servis

Branitelji iz Mariupolja ne prestaju tražiti načina za evakuaciju iz ruskog okruženja. Jučer su za posredovanje u izvlačenju iz tvornice u Vatikanu Papu osobno moilile supruge nekih od zapovjednika.

Iz Mariupolja stižu vijesti da su ruske snage nastavile zasipati čeličanu projektilima, a da ukrajinske snage odolijevaju te da se u skloništimna pored ranjenih nalazi i 100 civila. Ukrajinska strana predložila je Rusiji da se teško ranjeni iz čeličane Azovstal razmijene za ruske ratne zarobljenike.

U još jednoj molbi za pomoć pri izvlačenju jedan od zapovjednika postrojbe Azov Serhy Volina na Twitteru je od Elona Muska zatražio pomoć u evakuaciji.

“Ljudi kažu da dolaziš s drugog planeta učiti ljude da vjeruju u nemoguće. Naši planeti su jedan do drugog, obzirom da ja živim gdje je nemoguće preživjeti pomozi nam izaći iz Azovstala u zemlju posrednicu. Ako ne ti , tko onda? Daj mi znak.”

Prvi puta od početka rata u Ukrajini će početi suđenje za ratni zločin i to 21 godišnjem ruskom vojniku optuženom za ubojstvo civila prvih dana agresije.

Recimo da je šefica EK Ursula Von der Leyen za posjeta Japanu rekla da je Rusija “naizravnija prijetnja međunarodnom poretku”.

Tijekom jutra iz Finske bi se trebali oglasiti predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin i iznjeti svoje stavove o tome treba li zemlja uz Švedsku pristupiti NATO savezu.