RAT 71. DAN: Rusija najavila trodnevni prekid vatre na Azovstal

Već je 71. dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe su nastavljene oko čeličane Azovstal u Mariupolju, a Rusija tvrdi da je grad u potpunosti pao u njihove ruke, što je odemantirao ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba.

Izvor; Media servis

”Granatiranje čeličane traje bez prestanka. Nedavna evakuacija stotinjak civila iz Azovstala, izvedena pod nadzorom UN-a, dokazuje da su evakuacije moguće kad postoji politička volja u Rusiji, ali isto tako vidimo da vrlo nevoljko puštaju ljude da odu. Svaki sljedeći potez zahtijevat će puno rada i puno pritiska na Rusiju.”

Prvi čovjek Ukrajine Volodomir Zelenski pozvao glavnog tajnika UN-a da pomogne spasiti ljude iz opkoljene čeličane, a Moskva je, kako prenose strane agencije, najavila trodnevni prekid vatre zbog evakuacije civila.

“Oni nastavljaju masovne napade na Azovstal. Žele srušiti čitav kompleks. Mnogo puta su mi rekli da nitko ne može biti spašen, da je to nemoguće. Ipak, 156 osoba sada je evakuirano u Zaporižje. Ovo još nije pobjeda, ali je rezultat. I vjerujem da ima nade i za ostale. Ruska vojska oštro je reagirala na naše uspjehe raketiranjem mnogih naših gradova.”

A da nastavak ruske agresije Europska unija neće mirno gledati, potvrdila je i nova najava čelnice EK Ursule Von der Leyen.

“Mi ćemo postupno isključiti rusku naftu na jedan uređeni način kako bi omogućili nama i našim partnerima da osiguramo druge alternativne izvore, ali ćemo također smanjiti učinak na globalno tržište stoga ćemo unutar 6 mjeseci zabraniti sirovu naftu, a do kraja godine derivate. Time ćemo pojačati pritisak na Rusiju, a smanjiti kolateralnu štetu za nas i partnere.”

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dimitrij Peskov upozorio je kako bi sankcije na rusku naftu koje najavljuje Europska unija mogle biti “dvosjekli mač”. Tvrdi kako će trošak sankcija za Europljane rasti i uz dana u dan te da Kremlj sagledava “razne opcije” kako bi odgovorio na sankcije. Odbacio je informaciju da će Vladimir Putin za Dan pobjede 9. svibnja proglasiti rat i nacionalnu mobilizaciju.

Dodajmo na kraju da je Hrvatska Vlada donijela odluku o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine u iznosu od 5 milijuna eura povodom Međunarodne donatorske konferencije na visokoj razini za Ukrajinu koja će se održati danas u Varšavi. Na konferenciji će sudjelovati premijer Andrej Plenković i održati prigodno obraćanje.

Glavni cilj konferencije je mobilizirati značajna financijska sredstava za pružanje humanitarne pomoći ukrajinskom narodu te potaknuti raspravu o daljnjem smjeru djelovanja međunarodne zajednice kako bi se Ukrajini pomoglo u suočavanju s gospodarskim izazovima uslijed nezapamćene ratne krize.