RAT 50. DAN: Rusi ostali bez jednog od najvažnijih brodova – prijete napadom na Kijev

Već je 50. dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusija nastavlja svoje snage preraspoređivati prema istoku Ukrajine, u Donjecku i Lugansku vode se žestoke borbe.

Izvor: Media servis/Redakcija

Fokus javnosti je i dalje na Mariupolju u kojem ukrajinske snage još uvijek pružaju snažan otpor. Moskva i dalje tvrdi da njihova specijalna operacija ide prema planu, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva Zapad da pošalje dodatno oružje.

“Trebamo više oružja, oklopna vozila, sustave protuzračne obrane i borbene zrakoplove. Bilo što da zaustavimo ratne zločine, a zapadne zemlje imaju ono što je potrebno. Broj preživjelih u idućim danima ovisi o njima. Naoružajte Ukrajinu sada, branite slobodu.”

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov zaprijetio je Ukrajini napadom na njihovu prijestolnicu.

“Vidimo pokušaje sabotaže i udara ukrajinskih vojnika na objekte na teritoriju Ruske Federacije. Ako se takvi slučajevi nastave, oružane snage Ruske Federacije izvest će udare na centre odlučivanja, uključujući Kijev, od kojih se ruska vojska do sada suzdržavala”.

Jedan od najvažnijih ratnih brodova ruske mornarice ili pluta napušten ili je na dnu Crnog mora, što je ogroman udarac za vojsku koja se bori protiv ukrajinskog otpora već 50 dana.

Ruski mediji izvijestili su da je posada s broda evakuirana nakon što je izbio požar na brodu. Citirajući rusko ministarstvo obrane, ruski mediji TASS i RIA pišu da je ruski brod Moskva “ozbiljno oštećen” u incidentu, a uzrok požara se istražuje. U ruskim izvješćima nema navoda o žrtvama.

Nekoliko sati ranije, ukrajinski dužnosnik objavio je da je ruski ratni brod pogođen krstarećim projektilima ispaljenima iz Ukrajine.