RAT 49. DAN: Rusi planiraju paradu u razorenom Mariupolju, a prijete i SAD-u i NATO-u

Ruske snage polako slamaju otpor posljednih branitelja Mariupolja odakle stižu vijesti o predaji, a u Donbasu se nastavljaju žestoki okršaji.

Izvor: Media servis

I dok u Kijev stiže još europskih čelnika ukrajinski predsjednik predlaže razmjenu uhvaćenog tajkuna.

Na istoku Ukrajine u Donjecku i Lugansku vode se žestoke borbe ukrajinskih i regrupiranih ruskih snaga. Zbog borbi danas nema humanitarnih prolaza za civile priopćile su ukrajinske vlasti optužujući rusku stranu za nepoštovanje primirja.Iz Mariupolja s ruske strane stiže vijest o predaji tisuću ukrajinskih vojnika pored čeličane, koja je posljednje uporište.

Ukrajinske vlasti rekle su da nemaju te informacije. Ukrajinski predsjednik Zelenski osvrnuo se na izjave iz Moskve da operacija ide prema planu.

“Danas je u Rusiji još jednom rečeno da njihova takozvana specijalna operacija navodno ide prema planu. Iskreno, nitko na svijetu ne razumije kako je takav plan uopće mogao biti osmišljen. Plan koji u nešto više od mjesec dana desecima tisuća tvojih vojnika donosi smrt. Tko bi mogao odobriti takav plan i koji je broj vlastitih gubitaka prihvatljiv toj osobi? Deseci ili čak stotine tisuća mrtvih Rusa? Očito nikoga u Moskvi nije briga za broj ubijenih ukrajinskih civila”, poručio je Zelenski.

Zelenski je ponudio Rusiji razmjenu za uhićenog proruskog tajkuna Medvedčuka. On je uhvaćen u pokušaju bijega iz zemlje nakon što je pobjegao iz kućnog pritvora. Navodilo ga se kao osobu koju bi Rusija instalirala na čelo Ukrajine u slučaju zbacivanja vlasti.

Zelenski je pohvalio i Bidenovu izjavu u kojoj je Putina optužio za genocid u Ukrajini.

“Da, nazvao sam to genocidom jer je jasno da Putin želi izbrisati mogućnost da netko uopće bude Ukrajinac. Dokazi rastu. Prepustit ćemo odvjetnicima da odluče kvalificira li se to međunarodno kao genocid, ali meni izgleda tako.”

Recimo da u Kijev stižu predsjednici Poljske, Litve, Latvije i Estonije na razgovor sa Zelenskim i pružanje podrške. Prema zamisli poljskog predsjednika Dude s njima je trebao biti i njemački predsjednik Steinmeier no iz Kijeva mu je poručeno da nije poželjan zbog dobrih odnosa s Rusijom u nedavnoj prošlosti.

“Rusija smatra vozila SAD-a i NATO-a koja prevoze oružje Ukrajini legitimnim vojnim ciljevima”, prijeti zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.