RAT 179. DAN: Zelenski najavljuje vraćanje Krima pod kontrolu Ukrajine

Dok se Ukrajinci pripremaju za nacionalne svečanosti koje ih čekaju sljedeći tjedan, rusi pokušavaju napredovati na istoku Ukrajine. I 179 dan rata situacija je i dalje neizvjesna.

Izvor: Media servis

Ruske snage su pojačale svoje napore da zauzmu jedan od sve manje gradova u istočnoj Ukrajini koji još nisu pod njihovom kontrolom. Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine objavio je u svom dnevnom ažuriranju da su se intenzivirane borbe vodile oko Bahmuta u regiji Donbas. Zauzimanje Bahmuta omogućilo bi Rusima da napreduju prema glavnim gradovima u regiji koje drže Ukrajinci, Kramatorsku i Slovjansku.Ukrajinske snage nastavile su s napadima na teritoriju okupiranog Krima kako bi smanjivale kapacitet ruskih snaga i sijale nesigurnost.

Ruske vlasti na Krimu objavile su da je oboren ukrajinski dron koji je došao do sjedišta crnomorske flote u Sevastopolju, ali da je oboren prije nego je napao zgradu. Policijski sat u Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, bit će produljen za cijeli dan u srijedu, rekao je regionalni guverner Oleh Synehub. Policijski sat obično traje od 22 do 6 ujutro u sjeveroistočnom gradu, koji je redovito pogađan ruskim granatiranjem.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom redovitom noćnom obraćanju najavio je veliki tjedan koji je ispred njih u smislu obilježavanja Dana pobjede ali je i natuknuo kako do kraja rata Ukrajina ne planira vratiti samo okupirane krajeve koje su rusi zauzeli ove godine već i poluotok Krim koji su rusi anektriali još 2014. godine.

“Aktivno se pripremamo za novi tjedan koji je vrlo važan za sve nas, za našu zemlju. Pred nama je Dan naše zastave, naš Dan neovisnosti. Predstoji komemoracija veteranima rata za slobodu Ukrajine. Predstoji Krimska platforma. Ove godine je zaista poseban. Ove godine se doslovno u zraku Krima osjeća da je tamošnja okupacija privremena, a Ukrajina se vraća.”

Također, upozorio je Ukrajince da budu oprezni dok se pripremaju za proslavu svog Dana neovisnosti idući tjedan, kada će se napuniti 6 mjeseci od ruske invazije na tu zemlju.

“Ruska vojska mogla bi učiniti nešto ‘posebno okrutno‘ Ukrajini. Takav je naš neprijatelj. Ali i u bilo kojem drugom tjednu u posljednjih nekoliko mjeseci, Rusija je bila okrutna.”

Za kraj napomenimo kako je noćas u moskovskoj regiji ubijena Darja Dugina, kći bliskog Putinovog saveznika Aleksandra Dugina u eksploziji automobila, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS, a prenio CNN. Istražitelji su odmah otvorili kazneni postupak za ubojstvo Darije Dugine, inače politologinje i novinarke. Automobil navodno pripada njezinom ocu i vjeruje se da je on bio meta ekplozije, kojemu se pripisuje da je bio arhitekt ili “duhovni vodič” ruske invazije na Ukrajinu.