RAT 148. DAN: Zelenski poziva Zapad na pripremu osmog paketa sankcija Rusiji

Europska komisija predstavila je plan “štedi plin za sigurniju zimu”. Plan predviđa smanjenje potrošnje plina za 15% u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023.

Izvor: Media servis

Komisija je pozvala države članice da pokrenu javnu kampanju za podizanje svijesti o potrebi smanjenja grijanja i hlađenja. Tako bi se moglo odrediti da se javne zgrade griju za nekoliko stupnjeva manje ili da se smanji intenzitet hlađenja tijekom ljeta. Šefica Europske komisije Ursula Von der Leyen:

“Neke od država članica su više izložene od drugih i ranjivije su s obzirom na obustavu plina iz Rusije. Ali sve članice će snositi posljedice stoga je važno da svi sudjeluju u štednji i pohranjivanju zaliha te da budu spremni dijeliti zalihe plina sa susjednim zemljama koje će možda biti u potrebi. Energetska solidarnost je temeljni princip djelovanja.”

Sedmi paket sankcija Europske unije u završnoj je fazi odobravanja, a uključuje i zabranu uvoza ruskog zlata. “To nije dovoljno, Rusija mora osjetiti mnogo veću cijenu rata”, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Nakon usvajanja sedmog paketa sankcija bit će potrebno odmah krenuti s radom na osmom. Stoga je potrebno povećati opskrbu Ukrajine modernim oružjem, kako bi našoj državi osigurali učinkovitu protuzračnu obranu. Učinit ćemo sve da naši partneri imaju to razumijevanje i da ono nikada ne oslabi. Zahvalan sam svima koji pomažu Ukrajincima na putu do pobjede!”

Rat na istoku Europe ušao je u 148. dan, a najteža situacija je u harkivskoj regiji.