RAT 144. DAN: Ruske rakete i topništvo neće razbiti naše jedinstvo – kaže Zelenski

Rat je 144. dan. Na meti agresorskih ruskih napada su jug i istok zemlje, a glavni ciljevi Odesa, Slovjansk, Mikolajiv i Dnjipar.

Izvor: Media servis

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podsjetio je da se obilježava 32 godine od usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu Ukrajine, prvog dokumenta kojim je potvrđeno pravo Ukrajinaca na samostalan život.

“Danas, kada se naš narod bori za neovisnost, mi imamo svoje pravo u svakom smislu te riječi – povijesno, politički, kulturno i, što je vrlo važno – pravno. Osobito se na tome temelji pouzdanje našeg naroda u pobjedu”, poručio je Zelenski.

“Ukrajina je izdržala brutalne udare Rusije. Već smo uspjeli osloboditi dio teritorija koji je okupiran nakon 24. veljače. Postupno ćemo oslobađati i ostale dijelove naše države koji su trenutno pod okupacijom. U takvom ratu uspjeli smo dobiti status kandidata za EU. Zadržali smo stabilnost javnih institucija. Elektroenergetski sustav je preuređen za rad u elektroenergetskoj mreži europskog kontinenta. Preusmjereni su svi logistički procesi u državi – vojni i gospodarski. I što je najvažnije, održavamo unutarnje jedinstvo, prevladavajući sukobe i proturječja koja su nas kočila u prošlosti.”

Upozorio je na lažne informacije i, kako kaže, medijski teror koji stižu s ruske strane. Cilj im je raketno-topničkom teroru dodati medijski teror, smatra Zelenski.

“Ponekad medijsko oružje može učiniti više od konvencionalnog oružja. Očito je da nikakve ruske rakete i topništvo neće uspjeti razbiti naše jedinstvo i izbaciti nas s našeg puta. I trebalo bi biti jednako očito da se ukrajinsko jedinstvo ne može razbiti lažima ili zastrašivanjem, lažnim informacijama ili teorijama zavjere. Mi ćemo stajati. Mi ćemo pobijediti. Povratit ćemo svoje, ponovno izgraditi naše živote. Učinit ćemo to zajedno – samo tako se može. To se može učiniti samo bez međusobne konkurencije. To je naša obveza prema svim generacijama našeg naroda koji su se borili za našu slobodu i suverenitet Ukrajine.”