RAT 130. DAN: Lisičansk pao u ruke Rusa, pogođena ruska vojna baza u Melitopolju

Borbe u Ukrajini ne jenjavaju niti 130. dana rata, a u ruke Rusa pala je posljednja ukrajinska utvrda u regiji Lugansk – grad Lisičansk.

Izvor: Media servis

Ukrajinski vojni upravitelj Luganske oblasti Serhij Hajdaj potvrdio je na svom Telegram kanalu da su se ruske snage učvrstile u okrugu tog grada. No nije poznato jesu li ukrajinske jedinice još u Lisičansku. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski:

“U mnogim pozadinskim gradovima sada se osjeća opuštenost, ali rat nije završio, njegova okrutnost ponegdje raste i ne može se zaboraviti. Koliko god nam danas bilo teško, moramo se sjetiti da će biti i sutra. A sutrašnjica bi Ukrajini trebala donijeti maksimalnu korist – svi bi trebali učiniti apsolutno sve što je moguće za to.”

U nekoliko eksplozija u ruskom gradu Belgorodu u blizini ukrajinske granice poginule su najmanje tri osobe, a oštećeni su deseci stambenih zgrada, potvrdio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. Dodao je da se incident istražuje. Reakcije iz Ukrajine još uvijek nema.

U više od 30 raketnih udara ukrajinske snage pogodile su rusku vojnu pazu u južnom gradu Melitopolju koji je pod okupacijom Rusa. Informaciju je potvrdio gradonačelnik Ivan Fedorov koji je istaknuo kako je baza stavljena izvan pogona. Također je istaknuo kako je zbog ukrajinske diverzije ruski oklopni vlak, koji je prevozio streljivo, iskočio iz tračnica u blizini Melitopolja.

Dodajmo da je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio Ukrajinu da je prije tri dana pokušala napasti objekte na bjeloruskom teritoriju, no za svoje tvrdnje nije pružio dokaze. Tvrdi i da su svi projektili presretnuti. Također, zaprijetio je vojnom odmazdom svakome tko napadne njegovu zemlju. “Ako se samo usudite napasti, odgovor će biti momentalan. U jednoj sekundi! Imamo čime odgovoriti”, rekao je Lukašenko.