RAT 106. DAN: Žestoke borbe na istoku Ukrajine

Žestoke borbe na istoku Ukrajine su nastavljene. Severodonjeck se velikim dijelom nalazi pod kontrolom ruskih snaga, a Lisičank je pretrpio golema razaranja.

Izvor: Media servis

Ukrajinci su i dalje u protunapadu na području Hersona.

Rusija je objavila uvjet za sastanak njihovog prvog čovjeka Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog oko prekida sukoba.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za posjeta Turskoj kazao je da se pregovori prvo moraju ponovno pokrenuti da bi došlo do susreta dvaju predsjednika.

Također je rekao da ruska “vojna operacija ” ide prema planu te da Moskva neće iskoristiti situaciju u svoju korist ako Ukrajina dopusti da pošiljke žitarica odu preko Crnog mora.

Na takvu najavu stigla je reakcija iz Kijeva. “Ukrajina je jasno iznijela svoj stav o morskim lukama: potrebna je vojna oprema za zaštitu obale i misija mornarice za patroliranje izvoznim rutama u Crnom moru.

Rusiji se ne može dopustiti da koristi koridore žitarica za napad na južnu Ukrajinu.”, napisao je na Twitteru glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.