RAT 100. DAN: Rusija kontrolira 20 posto područja Ukrajine – kaže Zelenski

Rat u Ukrajini ušao je u 100. dan, a borbe i dalje ne posustaju. Na istoku traje nadmetanje za Severnodonjeck i ostale dijelove Donbasa, dok ukrajinski predjednik poručuje da petinu zemlje kontrolira Rusija.

Izvor: Media servis

Na 100. dan ruske invazije na Ukrajinu ukrajinski predsjednik Zelenski poručio je da Rusija kontrolira 20% teritorija Ukrajine.

Na istoku se i dalje vode jake borbe za Donbas. U Severnodonjecku ukrajinske i ruske snage unatoč ruskom naopredovanju bore se za svaku ulicu.

U gradu je zbog borbi zatočeno oko 15 tisuća stanovnika, vjeruje se da je 800 civila ispod kemijske tvornice.

Ruske snage nastavile su bombardirati područje Harkiva od kuda su istjerane, a borbe se vode na jugu oko Hersona, gdje ukrajinska vojska tvrdi da je napredovala.

Diplomati EU odlučili su o uvođenju šestog paketa sankcija koje uključuju embargo na rusku naftu i isključivanje Sberbanke iz SWIFT-a.

Recimo da je Mađarska inzistirala da se sa crne liste moćnika koji su pod EU sankcijama ukloni poglavara Ruske pravoslavne crkve i bliskog saveznika Kremlja, patrijarha Kirila.

A Volodimir Zelenski je u obraćanju javnosti zahvalio novoj pomoći SAD-a:

Sjedinjene Države su na različitim razinama potvrdile da se moderni HIMARI šalju u našu zemlju. Ovo oružje će stvarno pomoći da se spasi život naših ljudi i zaštiti našu zemlju.

Zahvalan sam predsjedniku Bidenu, svim našim američkim prijateljima i narodu SAD-a na podršci. Jedva čekamo.

Očekujemo i dobre vijesti o nabavci oružja od drugih partnera. Primjerice, danas imamo novi paket obrambene pomoći iz Švedske. Veoma sam zahvalan vodstvu ove države.

Radimo na tome da opskrbu modernih borbenih sustava dovedemo na mnogo višu razinu.