RASTE STRAH OD POSKUPLJENJA: Građani se pitaju koliki će biti udar na kućanstva?!

Inflacija je nešto usporila, ali poskupljenja kojih se građani pribojavaju su na vratima. Vladajući nastoje smiriti situaciju najavljujući novi paket mjera pomoći no detalje, kažu, još razrađuju i javnosti ne otkrivaju kome će i kako pomoći.

Izvor: Media servis

Sredinom mjeseca Vlada će predstaviti novi paket mjera koji će na snagu stupiti od 1. travnja, kada “jesenski paket” prestaje vrijediti. Ministar gospodarstva Davor Filipović ne otkriva detalje novog paketa mjera te kaže da se razmatraju sve opcije. Na pitanje hoće li oni trgovački lanci koji nisu dali podatke o cijeni artikala prilikom formiranja bijelih lista biti zakinuti za subvencije države ili će oni koji nisu dizali cijene biti povlašteni, ministar odgovara:

“Ne mogu vam to iznijeti jer je takav dogovor. Radi se, kalibriraju se mjere, bruse se detalji… Čim budemo donijeli odluku, prezentirat ćemo to našim građanima.”

​Najavom da bi neki poduzetnici mogli biti izuzeti iz mjera iznenađeni su u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Iako pozdravljaju nastavak mjera za pomoć gospodarstvu, smatraju da bi izuzimanje dijela poduzetnika bio nepravedan i neprovediv korak. Na to se osvrnuo i SDP-ov čelnik Peđa Grbin.

“Ako se svim trgovačkim lancima ne daju te mjere, za očekivati je da će određeni dizati cijene ili ih držati visokima jer neće moći kompenzirati. Hoće li to platiti njihova centrala u Njemačkoj ili će to prevaliti na kupce u Hrvatskoj? Hoće li trošak toga snositi Njemačka ili hrvatski građani? Odgovor je ovo drugo.”

Foto: Pixabay.com

Inflacija u veljači je 11,9%, što je malo usporavanje u odnosu na mjesec ranije. Mostovac Nikola Grmoja nije zadovoljan podacima i upozorava da je rast cijena osnovnih proizvoda nužnih za život ogroman.

„Udar na naše najsiromašnije građane je neizdrživ. I kada se netko hvali time da inflacija usporava, ona usporava, ali ta inflacija od 8 ili 11 posto su samo dodatak na ono što su već rasle cijene, dodatan udar na naše građane. Jednostavno smatramo da je napravila kardinalna pogreška s uvođenjem eura, a mi smo na to upozoravali.”

Vezano uz poskupljenja, dodaje kako nije neobično da nakon ovakve situacije uslijedi recesija. “To su posljedice politike ove Vlade koja u dobrim vremenima nije provela niti jednu strukturnu reformu”, kaže Grmoja, a da Vladina borba protiv inflacije nema učinka smatra i Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka.

„Mjere za obuzdavanje inflacije i mjere za mitigiranje utjecaja inflacije na kućanstva su često u sukobu. Jer bazično, inflacija, ovisno što je izvor, ali ona klasična se smanjuje smanjenjem potrošnje, a ako idete smanjivati potrošnju onda imate predrastičan udar na kućanstvo.”

Dok građani drhte zbog najavljenih poskupljenja, a oporba sve svaljuje na vladajuće, ministar financija Marko Primorac kaže kako je poruka jasna – Vlada nikog neće zaboraviti.

“Pomoći onim građanima kojima je pomoć potrebna, nikoga ne ostaviti na cjedilu, truditi se da mjere budu ciljane i privremena. Ono što je također važno je pokušati održati cjenovne signale. Ako imate poremećaj na tržištu koji ukazuje na značajan porast cijena, primjerice električne energije, plina ili nekog drugog energenta, a država to subvencionira u mjeri da građani to uopće ne osjete, onda građani nisu motivirani na štednju ni na prelazak ka obnovljivim izvorima energije, što nije dobro. Ne treba to silom motivirati, ali treba ipak prepustiti jedan dio cjenovnog signala na način da se građani motiviraju.”

 

Koliko će paket mjera pomoći i koliko će cijene rasti – tek ćemo vidjeti, a s time i saznati koliko su građani motivirani, a koliko primorani štedjeti.