RASTE POTROŠNJA: U maloprodaji u Hrvatskoj najveći skok od lipnja 2022.

U travnju ove godine potrošnja u Hrvatskoj u maloprodaji realno je porasla 4,2 posto na godišnjoj razini. To je najveći porast prometa od lipnja 2022. godine, kada je rast iznosio 4,5 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju u odnosu na ožujak porasla 3,1 posto. Potrošnja u maloprodaji je u ožujku na godišnjoj razini pala za 1,3 posto, dok je u prva dva ovogodišnja mjeseca blago porasla.

U travnju, promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 1,9 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Na mjesečnoj razini, maloprodaja prehrambenih proizvoda porasla je za 1,8 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 0,8 posto.

U prva četiri mjeseca ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.