RASTE NASILJE U OBITELJI: Čak je 19 žena ubijeno u 11 mjeseci!

plač, suze, bol, nesreća, silovanje, žena, tuga

Nasilje u obitelji u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima trend rasta. Nažalost ta situacija vidljiva je i na nacionalnom nivou, a brojka od čak 19 ubijenih žena u ovoj godini ili čak 118 u posljednjih pet godina su poražavajući.

Izvješće: Nela Žižić, Radio Riva

Ipak jasno je ako resori ne budu zajedno radili kako na detekciji ovog problema tako i na prevenciji, stvari se neće pomaknuti s mrtve točke. Nasilje je društveni problem i na njega treba reagirati, a slučajeve treba prijavljivati mjerodavnim institucijama u protivnom odgovorni mogu snositi novčane ili kaznene sankcije.

Upravo na to upozorila je članica tima i voditeljica odsjeka za maloljetničku delikvenciju splitske policije Vjera Malbaša.

“Samo za ovih proteklih 11 mjeseci ubijeno je 19 žena, a u zadnjih pet godina na razini RH ubijeno je 118 žena. Inače na našem području županije, bilježimo pad onih blažih oblika ispoljavanja nasilja u obitelji, kako u broju žrtava tako i u broju počinitelja”, rekla je Malbaša. Ipak, statistika koja govori o kaznenoj pravnoj zaštiti djece i obitelji bilježi porast od preko 24 posto.”

Postoje zakonske obveze koje obvezuju sve djelatnike, od odgojno-obrazovnih djelatnika, djelatnika u policiji, u zdravstvu, u policiji, u pravosuđu kada saznaju za bilo koji oblik nasilja u obitelji postoji odgovornost gdje mogu biti sankcionirani novčanim kaznama ili kaznama zatvora”, poručuje Vjera Malbaša.

Prijavljivanje oblika nasilja posebno u odgojno obrazovnim ustanovama možda se najviše očekuje, a najmanje događa.

“Strah je odgovornosti. Najprije zaštite sami sebe, onda se bojite reakcija roditelja koji će doći u školu ili napraviti možda incident, bojite se svjedočenja, raznih stvari”, ističe Malbaša.

A upravo tog straha kad su u pitanju djeca ne bi trebalo biti. Provođenje prevencije, slažu se svi članovi međuresornog tima, ali i prepoznavanje problema nasilja u najmlađoj dobi, kako bi se s istim problemom što prije pozabavile nadležne službe.