RASPISIVANJE IZBORA TEK 1. KOLOVOZA: U SDP-u smatraju kako predsjednica ide na ruku HDZ-u

kolinda grabar kitarović

Iako će Sabor biti raspušten 15. srpnja, sukladno odluci koju je parlament izglasao u lipnju, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prijeveremene će parlamentarne izbore raspisati tek 1. kolovoza.

Novi list piše da će predsjednica odluku o raspisivanju izbora donijeti odmah po raspuštanju Sabora, ali će ona početi važiti nešto kasnije, najvjerojatnije 1. kolovoza, a još se razmatra i 25. srpnja.

Kao razlog se iz Ureda predsjednice navodi njezina želja da se predizborna kampanja ne poklopi s proslavom obljetnice Oluje i sinjskom Alkom, kao i godišnjim odmorima.

U SDP-u smatraju kako predsjednica ide na ruku HDZ-u u kojem se tek 17. srpnja održavaju izbori za novog predsjednika stranke na kojima je jedini kandidat za nasljednika Tomislava Karamarka europarlamentarac Andrej Plenković.

Ako izbori budu raspisani 1. kolovoza, dvotjedni rok za predaju izbornih lista započet će u tom slučaju tek 2. kolovoza, a ne desetak dana ranije, što mu daje više vremena za dogovore o predizbornim koalicijama i kandidatima na njihovim listama. Na Pantovčaku uvjeravaju da to nije pozadina raspisivanja izbora s odgodom.

»I prije nego se znalo što će biti u HDZ-u, predsjednica je najavila da će kampanju odvojiti od sezone godišnjih odmora, koliko je god to moguće. Osim toga, kad ne bi bilo te odgode, službena kampanja bila bi dulja nego ikad«, napominju u Uredu predsjednice, a prenosi Media servis.

Komentiraj