RAKETIRANJE BANSKIH DVORA: Potvrđena optužnica protiv pripadnika bivše JNA

Zbog raketiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. godine Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv šestorice pripadnika ratnog zrakoplovstva bivše JNA.

Informaciju je za Media servis potvrdio glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Dodao je da će sada, nakon što je optužnica potvrđena, cijeli postupak ići raspravnom sucu koji će zakazati glavnu raspravu. Redovni zakonski okvir za zakazivanje rasprave je dva mjeseca. Postupak će se voditi u odustnosti optuženika s obzirom da su svi nedostupni hrvatskom pravosuđu

Optužnica kojom ih se tereti za pokušaj ubojstva visokih državnih predstavnika te za ratni zločin podignuta je krajem prosinca 2020. godine.

Danas je tek potvrđena jer su okrivljenici tvrdili da su pojedini dokazi bili nezakoniti, a pogotovo iskazi dijela svjedoka koji su ispitani bez nazočnosti obrane. Osim toga, tražili da im se sva dokumentacija iz sudskog spisa prevede na srpski jezik i napiše ćiriličnim pismom.

Optužnica se odnosi na tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa Ljubomira Bajića, načelnika za zračnu podršku Slobodana Jeremića, načelnika 105. lovačko-bombarderskog puka Đure Miličevića, referenta tadašnje kontraobavještajne službe pri nekadašnjem ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani Čedomira Kovačevića i dva pilota koji su izvršili napade, Ratka Dopuđu i Damira Lukića.