RAJKO GRLIĆ: Škoro i njegovi školski su primjer “jahanja mržnje” zbog želje za vlašću

Rajko Grlić, hrvatski filmski redatelj, scenarist i producent, američki i slovenski sveučilišni profesor filmske režije, i danas je često na putu između Amerike i Hrvatske.

Sada je u Hrvatskoj i s Antom Tomićem radi na scenariju novog filma, čija sudbina djelomično ovisi i o koroni, koja je zakočila i financiranje kinematografije.

U velikom razgovoru za Glas Istre govorio je i o mržnji u Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj za mržnju prema Srbima, koju trideset godina nakon rata, zahvaljujući školi i politici, sve glasnije njeguju nove generacija, ne treba kriviti krajnju desnicu, što je kod nas pleonazam za neoustaštvo. Riba smrdi od glave. Kad bi Europejac Plenković bio jasan i prestao koketirati s neoustaštvom kada mu god ono zatreba, donio čiste i jasne kaznene zakone o svim oblicima mržnje, ne bi krajnja desnica radila to što radi. A njih, kao i sve nacionaliste, pokreće samo jedno pogonsko gorivo – mržnja. Kada dođe vrijeme izbora i pojavi se strah od mogućeg silaska s vlasti, ili bukne panična želja za dolaskom na nju, čitaj blagajnu, uvijek je najlakše zajahati konja mržnju i tako ujediniti svoju biračku bazu. Škoro i njegovi su tu školski primjer”, rekao je Rajko Grlić za Glas Istre.

A na pitanje što u takvim situacijama učiniti, Grlić kaže:

“Mislim da bi bilo dobro da netko tim velikim Hrvatima objasni da je domoljublje prirodna ljubav svakog čovjeka prema zemlji u kojoj se rodio ili kraju, gradu u kojem je odrastao. Da za to ne treba nikoga mrziti. A da nacionalizam, što je prije svega ideološka kategorija, prvo mora nekoga mrziti da bi kroz tu mržnju mogao dokazati ljubav prema svome. Domoljublje gaje pojedinci, nacionalizmu treba kolektiv, masa, crkva, vođa i, iznad svega, neprijatelj”.

Komentiraj