RADOVAN DOBRONIĆ: Nijedna stranka ne smije imati problema s osudom pozdrava ZDS

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica predstavio je plan reforme pravosuđa i izmjene u tom sektoru koje bi se trebale realizirati do 2025. godine.

Izvor: Media servis

Ministar je istaknuo da je cilj reforme vraćanje povjerenja u pravosuđe, a između ostalog planira se formiranje obiteljskih odjela pri sudovima, sigurnosna provjera i usavršavanje sudaca.

‘‘Svjesni smo činjenice da postupci traju dugo i iz tog razloga idemo u izmjene Zakon o kaznenom postupku i Zakona o parničnom postupku. Uvodimo rokove za poduzimanje određenih procesnih radnji za donošenje određenih odluka. To nam je bitno jer je važno da imamo kvalitetan zakonodavni okvir koji će omogućiti sucima brži i efikasniji rad, a strankama bržu zaštitu i ostvarenje svojih prava‘‘, rekao je ministar.

S Malenicom je bio i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić koji je ranije izjavio da je pozdrav ‘Za dom spremni‘ nedopustiv. Na pitanje je su li razgovarali o tome da se takve izjave strogo sankcioniraju, ministar je odgovorio:

“Ja sam više puta istaknu da imamo odredbe Kaznenog zakona i Prekršajnog zakona koje predstavljaju dostatni pravni okvir za kažnjavanje počinitelja, odnosno osoba koje koriste ustaško znakovlje, tako da o tom još nismo za sada raspravljali‘‘, istaknuo je Malenica.

Dobronić je s ministrom razgovarao o tajnosti presuda i o tome da bi sve morale biti javno dostupne. Tvrdi da sudac jest javna osoba i da bi trebao stati pred novinare pogotovo kada mediji u javnost iznose netočne informacije.

‘‘U tom dijelu mislim da bi imao pravo i da bi bilo dobro da sam napiše medijima – obratite pažnju da su razlozi presude ti i ti, a ne ono što ste vi napisali. Mislim da je to iznimno, ali ne bi trebalo reći da baš nikada ne smiju suci ništa reći‘‘, rekao je Dobronić.

Osvrnuo se i na reakcije Domovinskog pokreta koji ga je upitao ‘tko je on da sudi‘ onima koji izvikuju pozdrav ‘Za dom spremni‘.

“Što se tog tiče sad sam predsjednik Vrhovnog suda. To je civilizacijsko-vrijednosno pitanje i radi se o tome da sudovi nisu samo puki primjenjivači propisa, nego oni stvaraju određeni sustav vrijednosti‘‘, objašnjava Dobronić.

Tvrdi da ne treba dodatno zakonski regulirati ovaj problem i da je sve jasno.

“Nikako to nije ideološko pitanje. Trebamo slijediti primjere svih razvijenih zemalja. Sve stranke koje normalno sudjeluju u parlamentarnom životu ne smiju imati nikakvih problema s osudom svih takvih simbola koji se povezuju sa sistemom koji je bio za vrijeme NDH‘‘, istaknuo je predsjednik Vrhovnog suda.