RADOST ZA RODITELJE: Jako se povećavaju naknade za roditeljski dopust i dječji doplatak

Bude li prijedlog o velikom povećanju usvojen, proračun će stajati dodatnih najmanje 270 milijuna eura.

Maksimalna naknada majci ili ocu tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta povećat će se sa sadašnjih 7500 kuna na iznos od najmanje dvije prosječne plaće, a najvjerojatnije na 20.000 kuna, piše Jutarnji list.

Dječji doplatak će se udvostručiti te će, ovisno o dohodovnim prilikama obitelji, iznositi od 400 do 600 kuna po djetetu, dok će pronatalitetni dodatak ostati jednak i iznosit će 500 kuna.

Glavne su to konture Strategije demografske revitalizacije RH, čiji je prijedlog dovršen te ga je, kako neslužbeno doznajemo, Središnji državni ured za demografiju i mlade poslao na mišljenje ministarstvima i drugim zainteresiranim tijelima. Konačna verzija, oja će biti upućena u javnu raspravu, očekuje se do 15. srpnja.

Prijedloge iznosa su u kunama zbog preglednosti i jasnoće jer postojeći iznosi doplataka i naknada nisu ni kozmetički prilagođeni euru, pa, primjerice, dječji doplatak od 200 kuna iznosi 26,49 eura. Očekuje se da će, kad se donese konačni prijedlog, iznosi biti zaokruženi na logične eurske iznose (600 kuna na 80 eura i slično), navodi Jutarnji list.