RADIONICA ZA PODUZETNIKE: Tema – prilagodbe i promjene na euro

U Rijeci je održana radionica o uvođenju eura namijenjena poduzetnicima. Naime, proces uvođenja nove valute zahtijeva prilagodbe i promjene, pa je iznimno važno ne podcijeniti opseg toga posla.

Za radionicu se prijavilo 90 poduzetnika. Kako bi informacijama i savjetima pomogli poduzetnicima, djelatnici ministarstava već tri tjedna obilaze veće gradove i održavaju seminare. Je li sve spremno za uvođenje eura?

– Ja se nadam da ćemo morati još jednu radionicu odraditi jer naši ugostitelji, obrtnici rade, ne mogu prisustvovati i to će u devetom mjesecu biti panika. Mi ćemo ih vjerojatno još morati informirati, rekla je za HRT Ester Starčić, tajnica Udruženja obrtnika Opatije.

– Pa samo da se upoznam s tim novim promjenama i s osnovama koje će nam biti primijenjene od iduće godine, govori Nevia Semion, vlasnica obrta.

– Sve ovisi zapravo o poduzetnicima. Mi već mjesecima apeliramo da do 5. rujna moraju prijeći na novo. Taj datum nije jučer saznan, to već znaju u gospodarstvu nekoliko mjeseci tako da se nadam da će se poduzetnici prilagoditi toj prvoj obvezi koja im se nameće sukladno zakonu, naglašava Amalija Jurin iz Ministarstva financija.

Što ih najviše muči i koja su najčešća pitanja?

– Pitanja je puno, najviše u području računovodstva, jer je računovodstvo najzahtjevnija prilagodba koja se oslanja na taj konkretan informacijski sustav koji također treba prilagoditi, istaknula je Lucija Sušić, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Petoga rujna svi artikli moraju imati istaknute obje valute.

– Što se dvojnog iskazivanja tiče ono uvijek mora biti jasno vidljivo, čitljivo za potrošače da ih ne dovodi u nikakvu zabludu, mora obavezno biti u prodajnim prostorima, obuhvaćati i internet trgovinu, trgovinu na daljinu, obuhvaćati sve kanale oglašavanja, govori Sušić.Budući da nejasnoća još ima, a Rijeka je posljednji grad u kojem se seminar održava, predstavnici ministarstava obećali su da će početkom rujna, putem interneta, još jednom odgovarati na dodatna pitanja.