PUTOVI DROGE: Kako je prekinut lanac u akciji Dunav u kojem se “dilalo” s 34 kg kokaina

kokain, droga

Odjel za kriminalitet droga Policijske uprave zadarske i PNUSKOK ostvarili su novi veliki uspjeh, otkrivajući hrvatske krijumčare kokaina.

Učinjeno je to u suradnji s policijskim službenicima austrijske, njemačke i nizozemske policije. Akcija kodnog naziva Dunav vođena je više mjeseci i bila je koordinirana na području Hrvatske, Austrije, Njemačke i Nizozemske.

Na kraju je utvrđena sumnja kako je 66-godišnji hrvatski državljanin zajedno sa 63-godišnjim hrvatskim državljaninom organizirao krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Nizozemsku.

Tamo su, u blizini Rotterdama, prokrijumčareni kokain skrivali u tajnom skladištu jednog 62-godišnjeg hrvatskog državljanina. Iz tog se skladišta potom kokain dalje distribuirao raznim preprodavačima u Austriji, Hrvatskoj i BiH.

U akciji Dunav je tijekom istrage na području Hrvatske, Austrije, Njemačke i Nizozemske uhićeno do sada 13 osoba i to 6 hrvatskih državljana, 2 državljana Austrije i 2 državljana Srbije. Vrijednost preprodane droge na ulici se procjenjuje na najmanje 1.360.000 eura ili 10.336.000 kuna.

Uz kokain kod uhićenih je pronađena i oduzeta veća količina novca za koji se sumnja da je pribavljen preprodajom kokaina. Oduzeta je i dokumentacija koja se dovodi u vezu s pranjem novca.

Komentiraj