“PUTINOV CINIČNI PLAN”: Pokušava ponovno uspostavi područje moći Sovjetskog Saveza

Njemački tisak komentira Putinovo priznanje samoproglašenih narodnih republika i slanje trupa u Ukrajinu. Kakva se strategija krije iza tih poteza? Što Putin doista želi, pitaju se komentatori.

Slanje ruskih trupa na istok Ukrajine njemački javni servis ARD naziva dijelom „Putinovog ciničnog plana eskalacije” konflikta: „Priznanje separatističkih područja Donjeck i Luhansk cinično prozvanih narodnim republikama, te slanje trupa slijedi brutalnu kalkulaciju i precizan plan – i to možda uopće nije posljednji Putinov potez u pokušaju da ponovno uspostavi područje moći Sovjetskog Saveza”, piše Deutsche Welle.

ARD na svom portalu tagesschau.de dodaje da postoji „bojazan” da ovo neće zadovoljiti Putinovu „glad za teritorijem”, odnosno da je opravdana sumnja da Rusija sad radi ne scenariju u okviru kojeg bi „otkinula” i neke druge ukrajinske regije i tako na primjer kreirala „koridor do Krima”.

„Ljutiti govor”

List „Handelsblatt” piše da je Putinov „ljutiti govor” povijesna cezura za Europu: „Ruski predsjednik ne samo da je pokopao Mirovni proces iz Minska, on je vratio Hladni rat.” Njemački dnevnik napominje da je Putinov nastup bio „govor kojim je on pokušao opravdati sve ono što je Europu dovelo na rub rata i sve ono što bi još moglo prijetiti kontinentu umočenom u krv dva svjetska rata.”

„Handelsblatt” piše da je to bio govor „pun prezira prema Zapadu, pun povrijeđenog ponosa glede nekadašnje veličine Rusije, pun neskrivenih prijetnji da će vratiti ono što Rusiji po Putinovom mišljenju povijesno pripada.” Puno se toga nakupilo, i sve je to moralo izaći, napominje se u komentaru lista koji izlazi u Düsseldorfu.

SZ: Putinov falsifikat

Minhenski „Süddeutsche Zeitung” (SZ) u svom komentaru konstatira: „Priznavanjem takozvanih narodnih republika i slanjem trupa u ta područja, ruski predsjednik je teško prekršio međunarodno pravo. Već po drugi put u osam godina on mijenja granice u Europi, povrijedio je državnu suverenost i prijeti poput nekog razbijača koji čeka u mračnom uglu na ulici. 190.000 vojnika čeka s upaljenim motorima. Putinova ideološka povijesna laž će im poslužiti kao zapovijed za pokret. Ruski predsjednik je u opticaj plasirao povijesno jedinstven falsifikat, koji hrani sve one koji u njega vjeruju, hrani ih u bijednom opravdavanju glasne nepravde.”

Javni servis ARD u svom komentaru napominje kako od eskalacije najviše pate ljudi u Ukrajini, ali i u Rusiji: „Zbog Putinovog nazadnog shvaćanja politike i povijesti Rusija ima dramatičan zaostatak po pitanju modernizacije, pod zapadnim sankcijama koje se naziru ona će i dalje stagnirati, a svoje bogatstvo spiskati na oružje, ratove i osiguravanje moći Putinove ekipe. 21. veljače je bio stravično crni dan i za 144 milijuna Rusa.”