PUTIN ZA BOŽIĆ POZVAO NA MIR: A Rusi u Ukrajini srušili stotinjak crkvenih objekata

Pravoslavni Božić u Ukrajini dočekan je u ozračju rata, no ta zemlja od SAD-a dobila je itekako vrijedan poklon paket vojne pomoći u naoružanju. S druge strane, ruski predsjednik Putin sam je nazočio božićnom misnom slavlju.

Izvor: Media servis

Pravoslavni Božić trebao je biti razlog 36-satnog primirja u ratom pogođenoj Ukrajini kako bi pravoslavni vjernici u miru proslavili ovaj blagdan, no i ruska i ukrajinska strana međusobno se optužuju za kršenje mira. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ipak može biti zadovoljan jer je njegova zemlja dobila novi paket vojne pomoći.

“Konačno, možemo reći da smo uspjeli dovesti snagu Ukrajine i obrambenu suradnju s partnerima na novu razinu. Onu koja nam sada stvarno treba. Sada će naši vojnici imati još više naoružanja, opreme, streljiva, obrambenih sustava, što će nas učiniti puno spremnijim za bilo kakve eskalirajuće planove Rusije i one udare koje teroristička država nanosi. Zahvaljujem svima koji nam pomažu u zaštiti naše zemlje i Ukrajinaca.”

Naime, SAD je odlučio poslati do sada najveći pojedinačni paket pomoći, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre. Američki državni tajnik Antony Blinken potom je objavio da se radi o pješačkim borbenim vozilima Bradley, topničkim sustavima, oklopnim transporterima, raketama zemlja-zrak i streljivu. Zelenski se osvrnuo na novo naoružanje.

“Po prvi put ćemo dobiti borbena vozila Bradley – to je upravo ono što je potrebno. Nove puške i projektili, uključujući one visoke preciznosti. Nove rakete. Novi dronovi. Ukupan iznos ovog paketa potpore iz Sjedinjenih Država je gotovo 3 milijarde dolara. Zahvaljujem predsjedniku Bidenu, zahvaljujem kongresmenima i svim Amerikancima koji cijene slobodu.”

Dodatnu vojnu pomoć Ukrajini će poslati još Njemačka i Francuska. Iz Njemačke bi do kraja ožujka trebalo biti isporučeno 40 transportera Marder, a Francuska je obećala dopremiti lovce na tenkove AMX. A obilježen je prvi ratom pogođeni Božić u Ukrajini. Pravoslavna Crkva Ukrajine, autokefalna pravoslavna crkva, održala je misno slavlje u Kijevsko-pečerskoj lavri, najpoznatijem samostanskom kompleksu u Ukrajini koji je ranije koristila pravoslavna crkva povezana s moskovskom patrijaršijom. Misu je uživo prenosila ukrajinska televizija.

S druge strane, prvi čovjek Rusije Vladimir Putin sam je odslušao misnu liturgiju u crkvi Navještenja u Kremlju. U božićnom obraćanju poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril optužio je Ukrajinu za uništavanje korijena pravoslavne crkve orjentirane prema Moskvi.

“Vjerujem da će sve ove kušnje vraga nestati. Nakon što prođe određeno vrijeme, mnogi će se sjetiti bijednih pokušaja da se uništi pravoslavna crkva Ukrajine sa ironijom i smješkom na licu.”

Prema zadnjim podacima iz prosinca 2022. godine u Ukrajini je srušen 101 vjerski objekt.