PUTIN U RAZGOVORU SA SCHOLZOM: Laž je da ruske trupe bombardiraju ukrajinske gradove

Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u petak je opovrgnuo da ruske trupe bombardiraju ukrajinske gradove, odbacujući takve informacije kao neistinite, navodi Kremlj.

Navode o trenutnim zračnim napadima na Kijev i druge velike gradove, Putin je nazvao lažnom propagandom, stoji u priopćenju iz Kremlja koje prenosi Times of Israel.

Putin je Scholzu u telefonskom razgovoru rekao da je voljan razgovarati sa svima koji žele slobodu u Ukrajini. “No pod uvjetom da se ispune svi ruski zahtjevi”, rekao je.

Ruski predsjednik je ponovio te zahtjeve, a oni uključuju “demilitarizaciju” Ukrajine, “denacifikaciju” Ukrajine, neutralan i nenuklearni status Ukrajine, međunarodno priznanje ruske aneksije poluotoka Krima 2014. godine i suverenitet odcijepljenim regijama Lugansku i Donjecku.

Putin je njemačkom kancelaru rekao da se nada da će Ukrajina zauzeti “razumnu i konstruktivnu” poziciju u idućem krugu pregovora, priopćio je Kremlj, prenosi Dnevnik.hr.