PUTIN U MINSKU: Surađujemo s Bjelorusijom, ali nikoga nećemo apsorbirati

Prvi puta u posljednje tri godine, ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Bjelorusiju.

Izvor: Media servis

S obzirom na njihove savezničke odnose, posjet je to koji je digao dosta prašine i unio nemir među Ukrajince koji se plaše nije li taj posjet najava uključivanja i Bjelorusije u rat.

Sastanak su s ruske strane najavili kao radni posjet, a na održanoj konferenciji prilikom boravka u Minsku, Putin je rekao kako Rusija ne želi nikoga apsorbirati. Dodao je i da se trenutno provode ruske vojne vježbe na teritoriju Bjelorusije kao dio zajedničkog dogovora oko sigurnosti dviju susjednih zemalja. Putin nije zaboravio istaknuti i kako s Bjelorusijom surađuje na ublažavanju učinaka sankcija od strane Zapada.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je kako je sada vrijeme u kojem se odlučuje o budućnosti ruskog i bjeloruskog naroda. “Danas možemo bez dvojbe reći: Zajedno nismo samo uspjeli preživjeti nego i naći nove prilike za razvoj naših ekonomija”, rekao je Lukašenko.

Dok s jedne strane postoji strah da se rat ne proširi, Ukrajinci ipak neumorno brane svoj teritorij i granice. S namjerom što bolje i učinkovitije obrane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži od zapadnih zemalja još pomoći u naoružanju.

“Ključna zadaća za sve nas – moja zadaća i zadaća svakog našeg diplomata i dužnosnika je da svjetska potpora Ukrajini sljedeće godine ne samo ostane na istoj razini kao ove godine, nego da se poveća. Upravo pod onim pokazateljima koji su nužni za jačanje obrambenog djelovanja.”

Posebno teško stanje je u ukrajinskom gradu Bakhmutu iz kojeg je većina stanovištva otišla zbog konstantnih ruskih napada i oštećene infrastrukture. Zelenski ističe kako je riječ o besmislenim napadima i gubljenju života.

“Još od svibnja okupatori pokušavaju slomiti naš Bakhmut, ali vrijeme prolazi i Bakhmut već lomi ne samo rusku vojsku, već i ruske plaćenike koji su došli zamijeniti istrošenu vojsku okupatora. Rusija je već izgubila gotovo 99 tisuća svojih vojnika u Ukrajini. Uskoro će biti 100 tisuća okupatorskih žrtava. Za što? Nitko u Moskvi ne može odgovoriti na ovo pitanje. I neće.”