PUTIN SE PREDOMISLIO: Rekao njemačkom kancelaru Scholzu da se ruski plin može plaćati u eurima

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom u srijedu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Prema informacijama agencije AFP, koja se poziva na službeni Berlin, Putin je Scholzu navodno rekao da Nijemci mogu nastaviti plaćati ruski plin u eurima.

Ta vijest je u suprotnosti s ranijim priopćenjem Kremlja o istome razgovoru, u kojem se navodi da je Putin Scholzu “objasnio” rusku odluku da naplaćuje plin u rubljima te da su se njih dvojica dogovorili da će stručnjaci iz obiju zemalja dodatno razgovarati o tome.

– Ističe se da donesena odluka ne bi trebala dovesti do pogoršanja ugovornih uvjeta za europske kompanije koje uvoze ruski plin. Dogovoreno je će stručnjaci dviju zemalja dodatno porazgovarati o tom pitanju, navodi se u priopćenju iz Kremlja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je razgovarao punih sat vremena s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Pričali smo o stanju na bojištu, ali i o tijeku pregovora, Razgovaralo se i o konkretnoj vojnoj pomoći Ukrajini, humanitarnoj pomoći i novom, pojačanom paketu sankcija, napisao je ukrajinski lider na Twitteru.

A svijet se pita koja je uloga ruskog oligarha Romana Abramoviča? Oligarh, multimilijarder Roman Abramovič, u svjetskoj javnosti godinama poznat kao vlasnik nogometnog kluba Chelsea – jedan je od dugogodišnjih najbližih suradnika Vladimira Putina. I on se našao na snažnom udaru zapadnih sankcija, a od ruskog napada na Ukrajinu vrijeme provodi u trokutu Moskva – Kijev – Istanbul.

Pitanja o ulozi ruskog oligarha u mirovnim pregovorima pokrenuta su u ponedjeljak kada su Wall Street Journal i istraživački portal Bellingcat objavili da su Abramovič i dvojica ukrajinskih pregovarača imali simptome povezane s kemijskim trovanjem. To se dogodilo u Kijevu početkom ožujka tijekom jednog kruga pregovora, objavio je američki list. Danas tim stručnjaka navodi da su najvjerojatnije korišteni agensi klorpikrin ili niska doza novičoka.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!