PUTIN PRIZNAO SEPARATISTE: Ukrajinu je stvorila Rusija – rekao je i izravno zaprijetio Ukrajini

Obraćanje javnosti Vladimir Putin je počeo podsjećanjem da je modernu Ukrajinu stvorila Rusija. Govorio je o povijesti, kritizirao je bivšeg komunističkog vođu Vladimira Lenjina, nazivajući ga “autorom i arhitektom” Ukrajine.

Istaknuo je da je Lenjin “stavio u nepovoljan položaj” Rusiju. Naveo je kako je su komunistička Rusija, Lenjin i njegovi drugovi brutalno odcijepili od Rusije neke povijesno ruske dijelove, a da nitko Ruse o tome nije ni pitao. “U osvit Drugog svjetskog rata, Staljin je anektirao neke dijelove, a kao kompenzaciju je Ukrajini dao povijesno njemačke teritorije. Iz nekog razloga Krim je dao Ukrajini i tako je ona stvorena.”

Kazao je kako su nakon revolucije boljševici pod svaku cijenu htjeli ostati na vlasti pa su ispunjavali sve zahtjeve raznih nacionalista. “To nije bila samo greška, nego nešto još gore, a nakon raspada SSSR-a to je postalo očito”, rekao je Putin, kako prenosi Dnevnik.hr.

Uputio je i izravnu prijetnju Ukrajini, rekavši da je Rusija “spremna pokazati vam kako izgleda prava dekomunizacija”.

Naglasio je da je Rusiju “opljačkao” raspad Sovjetskog Saveza i da Ukrajina “nikada nije imala tradiciju vlastite državnosti”.”Ukrajinska država je izgrađena na negiranju svega što nas uključuje, povijesno sjećanje milijuna ljudi”, dodao je.

Istaknuo je da je ukrajinsku državnost uništila korupcija, što su iskoristili nacionalisti 2014. godine uz pomoć podrške Zapada. Nazvao je Ukrajinu “američkom kolonijom” kojom upravlja “marionetski režim”.

“SAD i NATO besramno su pretvorili Ukrajinu u teatar potencijalne vojne akcije protiv Rusije”, kaže Putin. “Ukrajinskim oružanim snagama moglo bi se zapovijedati izravno iz sjedišta NATO-a.”

Nastavio je u još oštrijem tonu: “Dobro, ne želite da vam budemo prijatelji. Ali zašto nas praviti neprijateljima? Postoji samo jedan odgovor. Oni jednostavno ne žele da postoji ova velika, samodostatna, jaka zemlja koja se zove Rusija. Odatle dolazi svo američko ponašanje.”

“NATO-ovo prihvaćanje Ukrajine i postavljanje njihova oružja riješeno je pitanje. Oni se spremaju na iznenadni udar protiv Rusije”, ustvrdio je Putin.

Putin je na kraju maratonskog govora rekao da Rusija priznaje proruske separatističke regije kao neovisne države, dodavši kako je to trebalo napraviti i ranije.