PUTIN POTPISAO ZAKON: U zatvor svi koji pozivaju na djelovanje protiv ruske sigurnosti

Brojne žrtve, stotine ozlijeđenih i deseci nestalih rezultat su ruskog napada na Vinice, što Ukrajinci nazivaju najsmrtonosnijim pojedinačnim napadom na civilni cilj.

Izvor: Media servis

U isto vrijem ruski predsjednik je potpisao zakon o zatvorskim kaznama za sve koji budu pozivali na djelovanje protiv ruske sigurnosti.

Ukrajinci tragaju za nestalima nakon jučerašnje ruskog raketnog napada na grad Vinice gdje su stradali civili. Predsjednik Volodimir Zelenski pobnavlja da je ovo teroristički čin i apelira na partnerske zemlje da se pokrenu pravni koraci prema kažnjavanju Rusije.

“Došlo je vrijeme da demokratski svijet sve to ugradi u odgovarajuće pravne instrumente. Status terorističke države za Rusiju. Specijalni sud za rusku agresiju. Poseban kompenzacijski mehanizam koji će sredstva terorističke države usmjeravati prema onima koje je htjela uništiti. I, naravno, nove sankcije za teror.”

Na jučerašnjoj vojnoj paradi povodom Dana pada Bastille, Francuska je ujedno i odlala počast borbi Ukrajine za slobodu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuo je da bi rat u Ukrajini mogao potrajati dugo i da sve čeka teška jesen.

‘‘Želimo zaustaviti ovaj rat a da se u njega ne uključimo. Želimo učiniti sve kako Rusija ne bi mogla pobijediti, kako bi Ukrajina mogla braniti svoj teritorij, ne želimo svjetski rat. Ne želimo da se geografski proširi na druge dionike. Zato želimo zaustaviti rat, ali bez ratovanja‘‘.

U međuvremenu je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim su propisane zatvorske kazne od dvije do četiri godine za sve koji budu pozivali na djelovanje protiv ruske sigurnosti. Pet godina zatvora će dobiti svi koji upute javni poziv putem medija, a čak sedam ako ih upućuju organizirane skupine.Dodajmo i da su ministri financija i guverneri banaka zemalja G20 na sastanku u Indoneziji gdje su glavne teme posljedice ruske invazije na Ukrajinu na gospodarstvo.