PUTIN POSLAO PORUKU: Svi ciljevi specijalne operacije bit će postignuti

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu.

Izvor: Media servis

Svoj je govor morao odgoditi zbog cyber-napada, nakon čega je ipak održan, izvještava BBC.

Zapadne nacije još uvijek razmišljaju u terminima iz prošlog stoljeća – tretirajući druge države kao kolonije, rekao je Putin kritizirajući ponovno sankcije koje je Zapad uveo nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da su one “lude i nepromišljene”. Dodao je i kako su sankcije štetnije za one koji ih uvode.

Prema njemu Europska unija mogla bi izgubiti više od 400 milijardi dolara zbog sankcija Rusiji te bi mogla izgubiti “politički suverenitet” u svom odgovoru na rat u Ukrajini. Istaknuo je i kako se inflacija povećava kao rezultat sankcija. Osvrćući se na strahove od globalne prehrambene krize izazvane ratom u Ukrajini, on tvrdi da je Rusija sposobna značajno povećati svoj izvoz žitarica i gnojiva. Izvoz žitarica mogao bi porasti na oko 50 milijuna tona, kaže on.

Putin i dalje poriče da Moskva sprječava Ukrajinu da šalje svoje proizvode u inozemstvo – ili da je ona kriva za rast cijena na svjetskom tržištu žitarica. Rusija će izvoziti hranu u Afriku i Bliski istok, dodaje. “Zapad nastavlja pumpati Ukrajinu oružjem”, rekao je dodavši da će “svi ciljevi specijalne operacije biti postignuti bez ikakve sumnje”.

Unatoč sankcijama koje je Zapad uveo nakon invazije Moskve na Ukrajinu, Putin kaže da će se Rusija razvijati kao otvorena ekonomija i da nikada neće zakoračiti putem izolacije. Isto tako, dodaje da će Rusija nastaviti širiti gospodarsku suradnju “s onima koji to žele”.

“Svakako ćemo iskoristiti kolosalne prilike koje nam pruža sadašnja vremena i bit ćemo još jači”, zaključio je govor dodavši da Rusija ulazi u eru koja počinje kao moćna, suverena nacija.