PUTIN OPET PRIJETI: Na nama je da vratimo ono što je rusko

Borbe u Ukrajini i dalje traju, a Putin prijeti povratkom, kako je rekao, “onog što je rusko Rusiji”.

Izvor: Media servis

Usporedio je današnju situaciju Rusije s onom iz vremena Petra Velikog. “Ratovao je sa Švedskom i činilo se da im je nešto uzeo, a nije im ništa uzeo. Vratio je ono što je bilo rusko”, kaže Putin.

“Čini se da je na nama danas da vratimo ono što je rusko i ojačamo zemlju. Ako pođemo od činjenice da su te vrijednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspjeti riješiti probleme koji su pred nama”

S ratom dolazi i do sve više kršenja ljudskih prava. Sud samoproglašene Donecke Narodne Republike na smrt je osudio dvojicu Britanca i jednog Marokanca, koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu.

Sud koji ih je osudio nije međunarodno priznat, a na ovakvu presudu reagirali su iz organizacije za ljudska prava – Amnesty Internationala.

Ističu da se radi o kršenju Ženevske konvencije i na taj način se korača u opasan teritorij.

Kažu kako se čini da se smrtna kazna koristi kao diplomatski alat, zbog potpore Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini. Ukrajinci teritorij i dalje neumorno brane.

Predsjednik Volodimir Zelenski istaknuo je kako se vojska drži na ratištu.

“Stanje na fronti je bez značajnih promjena. Severodonjeck, Lisičansk i drugi gradovi u regiji Donbas koje okupatori sada smatraju svojim glavnim metama, drže obranu.

Imamo pozitivne promjene u regiji Zaporižja gdje smo uspjeli prepriječiti plan okupatora. Postupno se krećemo naprijed u regiji Harkiv, oslobađajući našu zemlju te držimo obranu u smjeru Mykolaiva.”