PUTIN I ZELENSKI ZA STOLOM: Bit će to nakon bitke za Donbas i naše pobjede – kažu Ukrajinci

Sukobi diljem Ukrajine i dalje su njihova svakodnevnica. Sve više grobnica otkriva se diljem zemlje, a bombardiranje Mariupolja traje već tjednima.

Izvor: Media servis

I za danas su dogovoreni humanitarni koridori iz ovog opkoljenog crnomorskog lučkog grada. Stanovnici privatnim automobilima pokušavaju doći do Zaporižja, no ruske trupe neumorno granatiraju ovaj grad koji je sravnjen sa zemljom. Glasnogovornik Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Šputun pojasnio je što je trenutni cilj ruske vojske.

“Neprijatelj i dalje provodi sveobuhvatnu oružanu agresiju na našu zemlju. Pokušava probiti našu obranu na području grada Izjuma i uspostaviti punu kontrolu nad Mariupoljem. Okupatori pokušavaju poboljšati taktičke položaje svojih divizija na području Mikolajiva.”

Napadi traju i oko Harkiva, a konvoj ruskih vojnih snaga približava se ovom, drugom po veličini ukrajinskom gradu na istoku zemlje. Satelitske snimke pokazuju desetak kilometara dug konvoj koji se kreće prema Donbasu. Stručnjaci smatraju kako bi manje šumovit teren tamo mogao biti prednost za Ukrajince u čiju je pobjedu uvjeren njihov predsjednik Volodimir Zelenski.

“Što je jača naša pozicija u Mariupolju, to će biti jača naša pozicija na istoku zemlje, otpor će biti snažniji, a bude li tako, i pregovori će biti izvjesniji, imat ćemo prednosti u dijalogu s Ruskom Federacijom. Budemo li oslabljeni, pregovora neće biti jer će Rusija poduzeti sve kako bi vratila gradove koje smo oslobodili, a i naša pozicija u pregovorima bit će slabija i vjerojatno neće biti ni zanimljiva ruskoj strani.”

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vjerojatno sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tek nakon očekivane velike bitke za istočnu regiju Donbasa.

“Ukrajina je spremna za velike bitke. Ukrajina ih mora pobijediti, posebno u Donbasu. A nakon toga Ukrajina će dobiti snažniju pregovaračku poziciju, s koje može diktirati određene uvjete. Nakon toga će se sastati predsjednici. To može potrajati dva ili tri tjedna”, rekao je Podoljak, a prenosi The Guardian.