PUT U NEW YORK: Grabar Kitarović i Kovač na zasjedanju Opće skupštine UNa

Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar vanjskih poslova Miro Kovač sudjelovat će na 71. zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Grabar-Kitarović boravit će u New Yorku od 19. do 23. rujna.Otvaranje 71. zasjedanja Opće skupštine UN-a održat će se u utorak, a predsjednica će sudjelovati u općoj raspravi u srijedu, na temu „Ciljevi održiva razvoja: Opći poticaj za preobrazbu svijeta“, prenosi Media servis.

U sklopu Opće skupštine, Predsjednica će supredsjedati Okruglom stolu o „Svjetskom sporazumu o podjeli odgovornosti za izbjeglice: poštivanje međunarodnog prava“ te održati govor na plenarnoj sjednici Sastanka na vrhu o velikim kretanjima izbjeglica i migranata.

Na marginama zasjedanja održat će se i globalni skup na najvišoj razini, pod nazivom Partnerstvo za jednake budućnosti, a kojim će Grabar-Kitarović predsjedati na temu gospodarskog i političkog osnaživanja žena.Tijekom sudjelovanja na zasjedanju osim s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, predviđeni su i drugi bilateralni susreti.

U New York odlazi i šef diplomacije, Miro Kovač, koji će sudjelovati na otvaranju summita glavnog tajnika UN-a o izbjeglicama i migrantima te na sastanku ministara vanjskih poslova EU. U svojstvu predsjedavajućeg ministar Kovač će voditi sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a.

Sudjelovat će i na sastanku na visokoj razini o OESS-u i na ministarskom sastanku Srednjoeuropske inicijative. Tijekom boravka u New Yorku održat će se trilateralni sastanak RH-Turska-BiH.

Samo dva dana prije otvaranja zasjedanja Opće skupštine New York je potresla eksplozija u koj je ozlijeđeno 29 osoba. Vlasti su rekle da je eksplozija podmetnuta, no da ne smatraju da se radi o terorizmu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!