PUSIĆ O UN KANDIDATURI: Protiv se javljuju oni iz jala, nemoći, ili da bi osramotili zemlju – idem kod premijera

vesna pusić

Počasna predsjednica HNS-a i kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a Vesna Pusić za Media servis je otkrila da je dogovorila susret s premijerom Oreškovićem vezano za njezinu kandidaturu.

Kandidatura Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a podigla je mnogo prašine na hrvatskoj političkoj sceni. Potpredsjednik Vlade Karamarko rekao je da će imati tehničku potporu Vlade, ali istodobno je poručio da je loš kandidat loše Vlade.

“Ja mislim da je to jedna vrsta upotrebe hrvatske kandidature za važno međunarodno mjesto, upotreba za lokalne političke prilike. To je krivo, pogrešno…”, rekla je Pusić za MS.

Navodi kako se sada mnogi javljaju – jedni iz jala, drugi iz nemoći, treći zato što su uvijek ti koji se javljaju da bi osramotili zemlju sa svojim ekstremističkim stavovima. A u ovakvom slučaju to se upotrebljava za domaće političko nadmetanje, ističe Pusić.

Misli da bi svi imali više koristi kad bi se u ovakvim situacijama imali snage postaviti zajednički.

“Ne znam točno što znači tehnička podrška. Pretpostavljam da će mi veleposlanstva u zemljama koje ću posjetiti i koje posjećujem pružiti onu podršku što je zapravo sastavni dio njihovog posla”.

Imat će priliku o tome razgovarati s premijerom Oreškovićem koji je tijekom njezina boravka u New Yorku poručio da će imati potporu Vlade i da se nada da će sjesti i razgovarati kada se vrati.

Susret je dogovoren, potvrdila je za Media servis Vesna Pusić.

“Jesmo, kad obavim taj razgovor vrlo rado ću o tome govoriti. Za sada smo se dogovorili za razgovor, ja sam mu se javila i otići ću kod njega na razgovor da ga obavijestim kako je to izgledalo, što je bilo, što slijedi, kakve su ocjene i dojmovi.”

Podsjeća da je i prije puta u New York rekla da će rado sjesti s bilo kim iz Vlade koga zanima kako to izgleda i o čemu se radi. Termin sastanka ne otkriva.

Osvrnula se i na prošlotjedni sastanak veleposlanika koji su raspravljali o slobodi medija u Hrvatskoj, nakon čega je uslijedila poruka predsjednice da se oni ne smiju miješati u unutarnje stvari zemlje.

“Treba se jako od toga čuvati i suzdržavati da se napadaju strani diplomati akreditirani u RH. Oni i jesu zato ovdje da promatraju situaciju i naravno da imaju pravo imati svoje mišljenje i reći to

mišljenje.”

Za hrvatsku blokadu pristupnih pregovora Srbije u Europsku uniju kaže da je vrlo loše izvedena i da se radi puno pogrešaka.

“Ako je nešto što se odnosi na ispunjavanje standarda za otvaranje pregovora u tom poglavlju treba naći saveznike među drugim državama članicama, valjda i netko drugi to vidi ako je tako. A ako

nije treba početi pregovore i tijekom pregovora to rješavati. Tu smo se stavili u situaciju koja je vrlo nepovoljna za Hrvatsku.”