PUPOVAC SMIRUJE: Nema isticanja srpskih zastava u Hrvatskoj mimo zakona

Izvanrednu je pressicu održalo Srpsko narodno vijeće (SNV) povodom 15. rujna, koji se u Srbiji obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Medijima se obratio predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

“Što se tiče međunarodnih i domaćih normi koje reguliraju povezanost pripadnika nacionalnih manjina sa svojim matičnim državama, uključivo i s povezanosti u sjećanju na važne datume koji se tiču slobodarskih tradicija i značajnih simbola koje pojedine zemlje imaju, kao što je zastava, to je nešto što pripada i Srbima u RH, kao što i pripada Hrvatima koji žive u Republici Srbiji ili drugim manjinama koje žive izvan svojih matičnih zemalja. To trebamo reći zbog nekih ljudi koji to ne razumiju i vide kao problem. Drugo što želimo reći, svako manifestiranje bilo povezanosti s matičnom zemljom i njezinim datumima koji su važni i za nacionalnu manjinu se treba odvijati u skladu sa zakonom zemlje u kojoj se živi. To vrijedi i za srpsku zajednicu u RH. Kad je posrijedi konkretno pitanje, važno je da se otklone sve zablude. RH ima propisana pravila korištenja zastava drugih zemalja. Od velike je važnosti da svi razumijemo da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone RH i da Hrvati u Srbiji poštuju zakone Republike Srbije”, rekao je Pupovac na početku, kako prenosi N1.

“To treba razlučiti od korištenja zastava koje manjine imaju u Hrvatskoj, a koje su službeno priznate i koje priznanje se temelji na odredbama ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i kojim priznanjem se onda dalje propisuje upotreba toga što je priznato kao zastava pripisuje statutima jedinica lokalne samouprave. Srpska zajednica u RH kao službenu zastavu ima narodnu zastavu Srba koju imamo ovdje u prostoru SNV-a, a uz koju je i hrvatska trobojnica”, naglasio je Pupovac.

“Za sutrašnji dan, bit će kao i danas i kao što je svaki dan. Bit će istaknute ove zastave. Razlika je samo što u pojedinim općinama te su zastave istaknute na zgradama u kojima se nalaze srpske institucije, a u nekima se nalaze u ovakvim službenim prostorima kao što je ovaj i to ne treba nikome smetati niti ikoga plašiti. Tamo gdje toga još nema, gdje nisu stećene pretpostavke za to, u skladu sa zakonom i Ustavom, na nama je da stvorimo pretpostavke da se to dogodi”, rekao je Pupovac.

“Bez obzira na različita očekivanja, učinit ćemo sve da sutrašnji datum ni na koji način ne poremeti odnose u Hrvatskoj, kao ni odnose između Hrvatske i Srbije. Naći ćemo način iskazivanja poštovanja zastavi Srbije, nitko ne treba strahovati za to. Kao što nitko ne bi htio da se u Srbiji ističu zastave mimo zakona, tako to nitko ne bi htio ni u Hrvatskoj. Šaljemo poruku da poštujemo pravni poredak Hrvatske, kao i poredak Srbije”, rekao je Pupovac.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!