PUKOVNIJA AZOV: Rusija koristila kemijsko oružje u Mariupolju, Zelenski: Ne dobivamo dovoljno oružja

Pukovnija Azov tvrdi da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju. Objavili su da je tvar distribuirana dronom, a žrtve imaju otežano disanje.

Izvor: Media servis

Predsjednica parlamentarnog odbora za integraciju Ukrajine u EU Ivanna Klimpuš također je na Twitteru podijelila informaciju o upotrebi kemijskog oružja u Ukrajini. “Rusi su zaprijetili da će koristiti “kemijske postrojbe” protiv branitelja Mariupolja. Sada je AZOV izvijestio da su to i učinili. Rusija neće stati dok ne bude zaustavljena”, napisala je.

Izvještaje o korištenju kemijskog oružja u Mariupolju komentirao je i glasnogovornik Pentagona John Kirby. “Svjesni smo izvještaja s društvenih mreža koji kažu da su ruske snage koristile kemijsko oružje u Mariupolju. Trenutno ih ne možemo potvrditi, nastavljamo pozorno pratiti situaciju”, rekao je Kirby.

“Naša procjena je da se i dalje vode brobe za Mariupolj. Nemam drugih informacija.”

Ukrajinske snage mogle bi okončati rusku opsadu Mariupolja dobiju li teško oružje, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u najnovijem video obraćanju. “I dalje ovisimo o našim partnerima. Nažalost, ne dobivamo dovoljno oružja koje nam je potrebno da što prije završimo ovaj rat”.

“Da imamo mlazne avione i dovoljno teških oklopljenih vozila, potrebnu artiljeriju, mogli bismo to napraviti. I dalje moramo uvjeravati naše partnere. Siguran sam da ćemo dobiti gotovo sve što nam treba. Ali vrijeme nije jedino što gubimo, gubimo živote Ukrajinaca, živote koji se više ne mogu vratiti”, rekao je.

Istražuje se više od 6.000 navodnih ratnih zločina koje je počinila ruska vojska u Ukrajini, priopćio je ured državnog tužitelja.

Ukupno je prijavljeno 6.036 slučajeva, a prema izvještajima u ratu je ubijeno 186 djece.

Austrijski kancelar Karl Nehammer sastao se s Vladimirom Putinom u Moskvi. Prvi je to europski čelnik koji se susreo s ruskim predsjednikom otkako je Rusija napala Ukrajinu. “Moja najvažnija poruka Putinu je bila da rat mora napokon završiti jer su u ratu obje strane gubitnici. To nije bio prijateljski posjet. Razgovor je bio vrlo otvoren, oštar i izravan“, rekao je Nehammer. Dodao je kako se nada da će to pomoći da se rat privede kraju i poboljšaju uvjeti života civila.