PUHOVSKI PREDSJEDNIKU: Usporedba s Bakarićem pogađa njegovu ambiciju da bude najmoćniji i najpametniji

Tijekom sinoćnjeg gostovanja u RTL-u Danas, politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je način govora predsjednika države Zorana Milanovića i njegove posljednje istupe u medijima i poruke na društvenim mrežama. Tim povodom je rekao da bi Milanović htio biti Vladimir Bakarić jer je on, kako je istaknuo, bio jedini čovjek u povijesti Hrvatske koji je bio najpametniji i najmoćniji i to je bilo moguće u onom sustavu. “To više nikad nije moguće”, poručio je Puhovski.

Izvor: Media servis

​Zbog te izjave na Facebooku je burno reagirao predsjednik Milanović. Njegovi objavu prenosimo u cijelosti.

“Jučer se oglasio i gospodin Žarko Puhovski, umirovljeni mudroslov, propali političar i, ovo je povod zapisu, ‘analitičar RTL-a’. Poštovani vlasnici RTL-a, poštovani urednici, osim što je g. Puhovski očajan analitičar, koji je zadnjih godina ama baš sve pogrešno prorekao, on je i jedna od najnečasnijih pojava na hrvatskoj javnoj sceni. O politici i moralu govori čovjek koji je 1972. godine bio svjedok optužbe na montiranom procesu zagrebačkim sveučilištarcima (I.Z.Čičku, D. Budiši i inima).

Puhovski je aktivno doprinio tome da se skupina bezazlenih mladića i djevojaka utamniči na nekoliko godina i da nakon toga dva desetljeća žive kao građani drugog reda. Puhovski se na sudu (sve se to zapisuje, Puhovski) držao kao pravi ‘druker’, ništarija, upravo kako je to od njega i očekivao i dr. Vladimir Bakarić-Svileni, s kojim me Puhovski besramno uspoređuje. Ostat ću na ovome. Ima još. Poštovani RTL-ovci, polazim od pretpostavke da vam ove činjenice nisu bile poznate, bez obzira na to što ih svatko tko se imalo zanima za politiku i povijest zna. Učinite nešto, molim vas”, napisao je Milanović u objavi.

Milanovićevu objavu za Media servis komentirao je Puhovski:

“Moj komentar je da se na zadovoljstvo feministica gospodin predsjednik preobrazio u pčelicu Maju – slijeće s cvijeta na cvijet, sad je došao na moj cvijet jer je došlo vrijeme da moj cvijet bude oprašen. Dolazak na moj cvijet pokazao je takvu razinu panike da naprosto rasprava nije moguća.”

Osvrnuo se i na činjenicu da je objava usmjerena na njegovu usporedbu Milanovića s Bakarićem.”Vjerojatno ga to žulja jer to pogađa, po mom sudu, njegovu ambiciju da bude i najmoćniji i najpametniji, a Bakariću je to bilo moguće zbog jednog specifičnog sustava koji je bio jednostranački koji je blokirao ozbiljnu javnu raspravu o bilo čemu. Pokušaj da se tako nešto repetira u pluralističkim uvjetima je po sebi perverzan i opasan, kada se radi o predsjedniku države. To je razlog da ga je tako usputna primjedba toliko pogodila. Međutim, ne mogu ništa drugo reći nego da mi se ta paralela i dalje čini opravdana.”

A hoće li nastaviti raspravu s predsjednikom preko medija?”Nadam se da ne. Ja ću tu i tamo komentirati, ako se ne prihvati njegov zahtjev da me se suspendira. A ako me suspendiraju neće me to previše pogoditi jer meni to komentiranje nije ni približno bitan aspekt javnog i intelektualnog djelovanja, a pogotovo mi nije, kao što je to predsjednik svojevremeno pisao, izvor prihoda.”

Komentiraj