PRVI U SVIJETU: Hoćete li na Mundijal, nazovite Vahida Halihodžića

Bosanskohercegovački trener Vahid Halihodžić prvi je nogometni stručnjak u svijetu koji se može pohvaliti da je čak četiri različite reprezentacije odveo na Mundijal.

Piše: Ivica Maras (Media servis)

Za razliku od nacionalnih selekcija Japana i Obale Bjelokosti, reprezentaciju Alžira nije samo odveo na Svjetsko prvenstvo, već je istu i uspješno vodio s klupe na najvećoj smotri nogometa u Brazilu 2014. godine.Pitanje koje jako intrigira hrvatsku i svjetsku nogometnu javnost ovoga trenutka glasi: hoće li Halihodžić u studenome otputovati na Svjetsko prvenstvo u Katar s reprezentacijom Maroka koju je znalački vodio kroz afričke kvalifikacije ili će mu po treći put u trenerskoj karijeri nogometni savez države kojoj je izborio nastup na World Cupu, nakon svega otkazati suradnju?

Navijači marokanske reprezentacije teško se mire s odlukom izbornika Halihodžića da iz momčadi zbog “stvaranja lošeg ozračja” odstrani “zvjezdani” igrački dvojac – Hakima Ziyecha i Noussaira Mazraouia. Imperativnim zahtjevom za njihovim povratkom u redove “Lavova Atlasa” marokanski poklonici “najvažnije sporedne stvari na svijetu” dovode pred sami zid predsjednika Kraljevskog nogometnog saveza Maroka Fouzija Lekjaa, kojem je dobro poznata nepopustljivost Halihodžićevih stavova oko Ziyecha i Mazraouia.

Iako predsjednik daje načelnu podršku sadašnjem izborniku, on otvoreno priznaje da se uveliko radi na povratku izbačenih igrača i time najavljuje najvjerojatniji rasplet čitave situacije – raskid suradnje Saveza s Vahidom Halihodžićem.

Svaki drugačiji scenarij u ovim okolnostima, predstavljao bi veliko iznenađenje za sve.

Marokanski mediji stoga naveliko navode imena potencijalnih Halihodžićevih nasljednika, prije svih to su Claude Puel, Rudi Garcia i Laurent Blanc. Konačna odluka o tome tko će voditi marokansku reprezentaciju u Katar, očekuje se do kraja ovoga tjedna. Hrvatska nogometna javnost s velikim interesom prati sva događanja oko sudbine Vahida Halihodžića na izborničkoj klupi Maroka, ne samo zato što su marokanci naši prvi protivnici na Svjetskom prvenstvu, već i zato što je Halihodžić još jednom ostao dosljedan sebi i svojoj nogometnoj filozofiji, u kojoj je momčad uvijek iznad pojedinca ma kako se on zvao.

Za jedne, to govori o njegovom trenerskom egu, autokratskoj naravi i tvrdoglavosti “stare škole nogometa”, za druge to govori o njegovom čvrstom karakteru, neovisnosti i visokom samopoštovanju. Kakvim god ga smatrali, rezultate i trenerske uspjehe nitko mu ne može ne priznati, jer oni ipak najviše govore o njemu. Parafraziramo li Alfreda Hitchcocka, možemo slobodno kazati: Želite li otići na Mundijal, nazovite Vahida Halihodžića.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vahid Halilhodžić (@vahid.halilhodzic.officiel)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vahid Halilhodžić (@vahid.halilhodzic.officiel)