PRVI U HRVATSKOJ: Za žene poduzetnice besplatni vrtići u Poreču i Koprivnici

Poreč i Koprivnica prvi su u Hrvatskoj uveli besplatne vrtiće za žene poduzetnice. U Poreču, majke koje pokreću vlastiti biznis, mogu računati na šest mjeseci besplatnog vrtića koji inače košta 700 kuna na mjesec.

RTL je posjetio mladu porečku poduzetnicu, majku troje djece, kojoj ova mjera pomaže lansirati vlastitu tvrtku za poslovno savjetovanje.

Majka troje djece u privatnike je otišla kako bi mogla bolje raspolagati vlastitim vremenom. Danas spaja poslovno savjetovanje i vizualni marketing, a najviše voli slikati djecu i igračke.

‘Imam sreću da su tu bake ali i one imaju svoj plan i program tako da nije to rješenje za ženu poduzetnicu da svaki put mora nekog pitati i mora razmišljati tome gdje ću danas pustiti dijete”, rekla je Marijana Kordić, majka i poduzetnica iz Poreča.

No žongliranje između posla i obitelji nije uvijek lako. Problem je uočila i pročelnica odjela za gospodarstvo Grada Poreča na čiju je inicijativu ova mjera i uvedena. ”Mi kao grad smo odlučili, evo među prvima u Hrvatskoj, da im osiguramo besplatan vrtić u prvih šest mjeseci i da se one slobodno posvete pokretanju i stjecaju prvih nekih klijenata”, izjavila je Morena Mičetić Fabić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Grada Poreča.

Grad Poreč već nekoliko godina nosi titulu Grada prijatelja ženskog poduzetništva. ”I tako uvodimo različite mjere, svake godine neku novu, od njihovog educiranja, formiranja, umrežavanja pa do direktnih financijskih potpora iz proračuna”, izjavila je Mičetić Fabić.

Uz novac iz EU fondova kažu povrh besplatnih vrtića planiraju uvesti i nove poticaje za žene poduzetnice.