PRVI SLUŽBENI POSJET: Španjolski kralj Filip VI i kraljica Leticija u Hrvatskoj

Njihova Veličanstva španjolski kralj Filip VI. i kraljica Leticija boravit će u službenom posjetu Republici Hrvatskoj u srijedu i četvrtak, 16. i 17. studenoga 2022. godine, što će biti prvi službeni posjet španjolskih monarha Hrvatskoj.

Izvor: Media servis

Domaćini španjolskom kralju i kraljici bit će predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i supruga predsjednika prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović s kojima će se, nakon svečanog dočeka, sastati u srijedu u Uredu Predsjednika Republike gdje će se održati i bilateralni sastanak dvaju izaslanstava. Priopćenje Ureda predsjednika RH prenosimo u nastavku.

“Španjolski kralj i kraljica dolaze u službeni posjet Hrvatskoj u godini kada se obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, a s ciljem potvrde izuzetno dobrih međudržavnih odnosa te davanja poticaja za njihov daljnji razvoj. U tom cilju u četvrtak, drugog dana posjeta, održat će se Hrvatsko-španjolski IFMIF-DONES forum na kojemu će sudjelovati predsjednik Milanović i kralj Filip VI, a na kojemu je predviđeno i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske o suradnji na izradi Programa DONES.

Ovim projektom predviđa se partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije, uz partnerstvo u razvoju i gradnji akceleratora DONES, te partnerstva hrvatskih i španjolskih kompanija na izgradnji opreme za velike znanstvene projekte. Projekt DONES je prilika i za hrvatske visokotehnološke tvrtke. DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za EU, i to kao španjolsko-hrvatska inicijativa.

U sklopu damskog programa, prof.dr.sc. Musić Milanović i kraljica Leticija u četvrtak će posjetiti zagrebačku Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG u kojoj će im biti prezentiran način rada poliklinike s djecom, uključujući medicinsku rehabilitaciju djece predškolske dobi. Isto tako, na multisenzoričkom igralištu poliklinike kraljici Leticiji će biti predstavljen projekt „Živjeti zdravo u školi – poligoni za tjelesnu aktivnost“. Tijekom službenog boravka u Zagrebu, španjolski kralj Filip VI sastat će se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.”