PRVI PUT U NAS: Crkva priznala da je svećenik počinio seksualno nasilje

Dvije godine nakon što je zagrebački akademski slikar i predavač na fakultetu Marin Sovar Globusu ispričao kako ga je 2005. godine u kuriji na Kaptolu pokušao silovati monsinjor dr. sc. Zvonimir Kurečić, Zagrebačka nadbiskupija razriješila ga je dužnosti te mu izrekla kanonske mjere.

Izvor: Media servis

Tom temom bavi se novo izdanje Globusa o kojoj je pisao novinar Boris Orešić.

Da je pravda katkad spora, ali ipak dostižna, uvjerio se ovih dana Marin Sovar, koji je istupio u javnost i za bludničenje koje se dogodilo 2005. godine prozvao visokopozicioniranog katoličkog svećenika Zvonimira Kurečića. Iako je policija 2018. godina utvrdila da nema elemenata za podizanje optužnice po službenoj dužnosti i zaključila istragu, ipak je reagirala Zagrebačka nadbiskupija. “Svećenika je razriješila crkvenih službi te s obzirom na svrhe kažnjavanja u crkvi izvršava okajničke kazne i kaznene pokore”, rekao je Orešić.

“Što god to značilo, međutim, očito je da je čovjek proglašen na neki način odgovornim za pokušaj silovanja kojeg je Marin Sovar opisao u Globusu prije dvije godine, kao i na Crkvenom sudu koji je pokrenuo postupak i pozvao ga na svjedočenje”, rekao je Orešić. “Hoće li policija nešto poduzimati nakon odluke Zagrebačke nadbiskupije, to ćemo vidjeti”, poručio je Orešić.

“Policija je tada zaključila da nema elemenata za kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti. Marin Sovar rekao je da po tom pitanju ne planira ništa poduzimati i da nije očekivao da će policija ni Kaptol ništa konkretno napraviti.”

O slučaju je obaviješten i Vatikan. Ovo je prvi i do sada jedini slučaj u Hrvatskoj da pojedinac pod svojim imenom i prezimenom istupi u javnosti i za bludničenje prozove svog počinitelja, visokopozicioniranog katoličkog svećenika. No to nije jedini slučaj zlostavljanja od strane svećenstva u Hrvatskoj, naglašava Orešić.

“Mogu govoriti o onome što mi je rekao Marin Sovar. On osobno poznaje jednog muškarca, vjeroučitelja, koji je bio seksualno zlostavljan od istog svećenika kao Marin Sovar. Isto tako, za razliku od svih osuđenih za seksualno nasilje, niti jedan nije bio toliko visoko rangiran poput Zvonimira Kurešića, koji je bio jedan od najmoćnijih svećenika.”

Komentiraj