PRVI PUT U HRVATSKOJ: Zabilježen slučaj flurone – što je to?

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj flurone, odnosno jedna osoba je zaražena i gripom i koronavirusom, potvrdila je za Media servis ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.

Istaknula je da postoje testovi koji detektiraju obje zaraze i da je jučer prvi put pokazao pozitivan nalaz na obje infekcije. ”Nije neuobičajeno, dakle moguće je da se osoba zarazi istovremeno s dva različita patogena, ali evo ovo je sad prvi slučaj. Prošle godine zapravo nismo imali epidemiju gripe, a vjerojatno je uzrok bio mjere, što smo se držali distance i nosili maske. To je sigurno doprinijelo da gripa nije postala značajnija prošle sezone. Kako će biti ove sezone vidjet ćemo sad poslije Nove godine”, rekla je Šikić.

Otkrila nam je i koliko je novozaraženih koronavirusom u Zagrebu.

”Prema nama dostupnim podacima iz našeg laboratorija više od 800 je novopotvrđenih slučajeva u Gradu Zagrebu. Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da je visok udio pozitivnih osoba u odnosu na testirane. Znači više od 50 posto, odnosno svaki drugi testirani je pozitivan na koronavirus”, rekla je.

Istaknula je da brojke novozaraženih rastu i da je to sigurno rezultat blagdanskih druženja, ali i pojave novog soja omikrona.

”Ne možemo se vratiti u prošlost, ali možemo reagirati pro futuro, tako da ponovo podsjećam ljude da se drže mjera, da drže distancu, nose maske i svakako da dođu po svoju dozu cijepljenja. Važno je da oni koji su primili dvije doze, prime i treću dozu kako bi zaštitili svoje zdravlje”, naglasila je Šikić.