PRVI KRUZER: Prošao ispod Pelješkog mosta – u Neumu prosvjed

Ispod Pelješkog mosta prošao je prvi kruzer s tisuću putnika, koji je uplovio u neumski akvatorij.

Izvor: Media servis

Zbog toga se dio mještana i vlasti okupio u prosvjed i tvrde da se na ovaj način onečišćuje akvatorij. Evo zašto prosvjeduju: ”Da iskažemo nezadovoljstvo ovakvim razvojem situacije jer mi se već dosta godina borimo protiv, ne turista, nego protiv upravljavanja velikih brodova u naš zaljev, koji nam prave nepopravljivu ekološku štetu”.

“Utjecajem delte Neretve i nakupljanjem sedimenata ovaj prostor je skučen. Prilikom dolaska ovakvih brodova sve se podiže s dna, a kad se podiže sve s dna, znači nema dovoljno kisika, nema dovoljno protoka, nema sunca, a bez sunca nema života. Ne želimo ovakve brodove. Želimo turiste, želimo drugačiji način, ali ovo ne”.

Načelnik općine Neum Dragan Jurković je poručio da su oni zadnji koji su saznali za uplovljavanje kruzera.

”Ono što nas zanima i što ćemo tražiti u konačnici jest da vidimo tko je dao tu suglasnost za uplovljavanje broda, znajući da imamo zaključke Predsjedništva iz 2014. godine gdje je strogo zabranjeno uplovljavanje. Neum je turističko mjesto i živimo od turizma, ne želim ovakave brodove u svom akvatoriju. Ja se iskreno nadam da se to više neće događati”, rekao je Jurković.