PROTIV PRORAČUNA: Zašto u SDP-u kažu da nema nikakve šanse da kažu “da”

milanka opačić

SDP je na konferenciju za medije na temu novog proračuna utvrdio kako neće reći “da” za novi proračun riječima da “nema apsolutno nikakve šanse” da ga podrže.

“Ne možemo podržati ovakav proračun u kojem nema nikakvih reformskih zahvata osim što udara po najugroženijim slojevima društva”, rekla je Milanka Opačić, bivša ministrica socijalne skrbi.

“Od svih reformi o kojima su pričali prije izbora ostale su reforme koje se prelamaju samo na najsiromašnijima. Stvari prelamaju na djeci koja idu u srednju školu. Vlada Zorana Milanovića se za njih brinula. Prelama se i na dječjem doplatku, osobama s invaliditetom…”

Prije izglasavanja proračuna premijer bi i ministar trebali, kaže Opačić, objasniti što znači uvođenje imovinskog cenzusa jer hrvatski građani trebaju znati što je on i na što sve će se odnositi.  O naknadama za bebe je rekla:

“Građani bi trebali dobiti odgovor što je s famoznih “1.000 eura za bebu”. To je bilo obećanje HDZ-a, a nismo vidjeli gdje je novac namijenjen za to.”

Branko Grčić, bivši SDP-ov ministar za europske fondove nije oduševljen proračunom te tvrdi da je zapravo sličan njihovom, ali i da otvara brojna pitanja. Kaže:

“U ovom proračunu nema ništa spektakularno, nema nekih novih mjera. Praktički, kad se oslobode komponente EU financiranja on se poklapa s izvršenjem proračuna za prošlu godinu. Dakle, onime što smo mi njima ostavili. U ovome prijedlogu proračuna ostali su neki veliki upitnici. Što će i u kojem će se trenutku dogoditi nadoknada plaća od 6% koja seže do gotovo dvije milijarde kuna.”

Boris Lalovac, SDP-ov ministar financija brine što je prihodovna strana proračuna napuhana i optužuje vladajuće da su napravili neodgovoran proračun. Rekao je i da im je “vlada Zorana Milanovića ostavila primarni suficit od 2,2 milijarde eura i ostvarila gospodarski rast. Pobliže je objasnio:

“Cijeli prijedlog proračuna 2016. je na razini izvršenja 2015. što znači da nema nikakve dodatne fiskalne konsolidacije. A i prihodi su prenapuhani. Jasno se vidi da cjelokupna konsolidacija dešava na prihodovnoj strani i pod upitnik se stavljaju određene brojke povlaćenja iz EU fondova. Iz njihovih se tablica vidi da su prihodi povećani, iz EU fondova čak za 80%, a u 2017. nemaju nikakva povećanja u odnosu na 2016. Prihodi koji su naveli prenapuhani. Kakvo je to planiranje proračuna? Vrlo neodgovorno.”

Komentiraj